Komisija odgodila donošenje odluke o visini RTV takse

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, akt Regulutorne agencije za komunikacje BiH, ali je odgodila donošenje odluke o visini RTV takse.

Dogovoreno je da u narednih 15 dana bude održana tematska sjednica Komisije o ovom pitanju na koju će biti pozvani predstavnici Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije, Odbora sistema, javnih emitera kao i predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH dostavila je prijedlog za utvrđivanje visine iznosa RTV takse i predlaže da se RTV taksa utvrdi u iznosu od 7,50 KM mjesečno.

U obrazloženju, RAK podsjeća da je visina RTV takse inicijalno utvrđena u iznosu od 6,00 KM još u januaru 1998. godine od Upravnog odbora Javnog preduzeća RTVBiH. Nakon toga, navodi se dalje, nije donošena nikakva posebna odluka o visini takse nego je, na temelju Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, vršeno usklađivanje visine RTV takse sa službenom stopom inflacije, tako da sada RTV taksa iznosi 7,50 KM.

Kako se navodi, Agencija je razmatrala pitanje visine RTV takse i stepena njene naplate, pa je zaključeno da u trenutnim okolnostima ne postoje argumenti koji bi opravdali promjenu visine RTV takse. Temeljni razlog na kojem je zasnovan ovaj zaključak je u činjenici da je stepen naplate RTV takse veoma nizak pošto taksu sada plaća tek nešto više od 50 posto obveznika.

Predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović je kazao da ključni razlog zašto predlažu da RTV taksa ostane onoliko koliko je sada, jeste taj da naplata nije dobra.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je, između ostalog, kazao da nemaju nikakvog obrazloženja ove odluke, nemaju nikakve analize koliki je stepen naplate, ko plaća, ko ne plaća, zašto ne plaća…

Također je postavio pitanje zašto je ovako loš stepen naplate RTV takse?

– Pogledajte koliko su na niskom nivou prihodi od marketinga u javnim emiterima – kazao je Mehmedović, dodajući da trebaju prihodi od marketinga da budu drastično veći.

Po njegovim riječima, ovo je dokument koji bi zahtijevao opširno obrazloženje i jednu analizu.

Član Komisije Staša Košarac je kazao da je ovo važno pitanje i da ono podrazumijeva i „malo ozbiljniji pristup“.

– Prema informacijama kojim raspolažem, Odbor sistema se nije izjasnio o visini RTV takse, isto tako nisu ni servisi, odnosno emiteri – kazao je Košarac.

Po njegovim riječima, i servisima i sistemu treba dati dovoljno vremena i prostora i mogućnosti da iznesu svoja stajališta u vezi s iznosom RTV takse.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Nikola Lovrinović je podsjetio da je ova komisija tražila analizu finansijskog učinka predloženog iznosa RTV takse na buduće poslovanje javnih RTV servisa u BiH.

– Osim što uz odluku nemamo obrazloženje, ne znamo neke stvari, te analize nema – kazao je Lovrinović.

Komisija za saobraćaj i komunikacije je danas usvojila Informaciju o održanoj prezentaciji o temi: „Stanje integracija Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u oblasti energetike“.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*