Danas neće biti sastanka SDA, HDZ BiH i DF-a

Sastanak koalicionih partnera na nivou Federacije HDZ-a BiH, DF-a i SDA, najvjerovatnije neće biti održan danas, potvrđeno je za N1 iz ove tri stranke. Predstavnici DF-a i SDA ne žele govoriti ni kakvo su rješenje pronašli za krizu u formiranju federalne vlasti.

Kazali su da će svi učesnici u predstojećim pregovorima morati napraviti određene kompromise. Iz DF-a navode da ostaju pri zahtjevu da dobiju isti broj ministarstava kao HDZ-a BiH, pri tome i ministarstvo finansija.

Kako saznajemo, Čović i Izetbegović sastat će se sutra u Sarajevu.

Inače, glavni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša danas je kazao kako je konačan rok za imenovanje Vijeća 15. mart, a da Zakon o Vijeću ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja ovog roka.

Delegacija Evropske unije u BiH kontinuirano naglašava presudnu važnost formiranja vlasti na svim nivoima kao najurgentnijeg pitanja te stoga pozivaju sve aktere da intenziviraju napore i okončaju potrebne procedure. Nove vlasti, istakli su, imat će ključnu ulogu, u skladu sa svojim nadležnostima, u pripremi i provedbi programa reformi u vezi sa novom inicijativom EU.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*