Sud BiH neće preuzeti slučaj ubistva Hakije Turajlića

Sud Bosne i Hercegovine obavijestio je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo da nisu ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o preuzimanju predmeta koji se odnosi na ubistvo Hakije Turajlića, ratnog potpredsjednika Vlade tadašnje RBiH i istaknutog bh. privrednika, a koji se u Kantonalnom tužiteljstvu vodi kao predmet protiv N.N. izvršioca.

Odgovor je to Suda, nakon što je ovo tužiteljstvo uputilo spis, koji se odnosi na  ubistvo Turajlića, te zatražilo ocjenu složenosti, cijeneći da se radi o predmetu koji bi trebao biti procesuiran u Sudu BiH, saznaje Fena u Kantonalnom tužiteljstvu.

Međutim, Vijeće Suda BiH ocijenilo je da okolnosti ovog slučaja, koje su poznate u ovoj fazi postupka, ne upućuju na zaključak da se radi o složenom predmetu koji bi trebalo procesuirati u ovom sudu, te da nisu ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o preuzimanju.

U Odluci Suda se, između ostalog, navodi “da to što je oštećeni u vrijeme izvršenja krivičnog djela obnašao političku funkciju, prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, ne predstavlja razlog za preuzimanje predmeta”.

Podsjetimo, Hakija Turajlić ubijen je u “zaštićenom vozilu UN-a” 8. januara 1993. godine nadomak sarajevskog aerodroma, na punktu “Sijera 4″ (Kasindolska ulica), koji su držali pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija.

Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu, zaustavila je srpska vojska i nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevu podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, kojom se teretio i za ubistvo Hakije Turajlića, ali je nakon suđenja, a usljed nedostatka dokaza oslobođen optužbi za taj zločin.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*