Završeni protesti ispred OHR-a u Sarajevu: Građani pozvali Schmidta da se obrati

Okončani su protesti ispred Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini, s kojih je upućen poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu su danas, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, nastavljeni protesti građana protiv eventualne odluke visokog predstavnika o izmjeni Izbornog zakona BiH i Ustava, a okupilo se nekoliko desetina ljudi. Uzvikivali su slogane ”Volim te, Bosno“.

Okupljeni su poručili kako je ovo zemlja svih naroda, a jedina podjela može biti “čovjek” i ”nečovjek“. Prisutni su tražili bolje uslove za život, naročito za buduće generacije.

S protesta su upućene i kritike onima koji su mogli doći na demonstracije, a nisu to učinili.

”Ne mogu doći promjene, ako se ne promijenimo i mi sami“, poručeno je s protesta.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se u proteklim danima pojavile u medijima, dio izmjena odnosio bi se na uvođenje cenzusa od tri posto pri izboru delegata u Dom naroda FBiH iz kantonalnih skupština, a predložene su i izmjene načina i rokova izbora predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

OHR se još nije zvanično oglasio o ovome, a informacije o eventualnim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH pokrenule su proteste građana Federacije BiH pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Nekoliko hiljada građana okupilo se u ponedjeljak navečer ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), a protesti su nastavljeni i u utorak ujutru kada se okupio manji broj građana.

Čelnici nekoliko političkih stranaka došli su danas na konsultacije s visokim predstavnikom.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*