Sve projekte koji znače napredak i nova radna mjesta Vlada će podržati punim kapacitetom

Stepen realizacije i planirane aktivnosti na izradi Strategije razvoja TK bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministrice razvoja i poduzetništva Mirele Đaković sa predstavnicim Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Predstavnici UNDP-a su Premijera i Ministricu upoznali da Strategija i proces koji se zajednički provode u Tuzlanskom kantonu nisu jedinstveni.

Slične aktivnosti vode se i u Hercegovačko – neretvanskom i nekim drugim kantonima, a pohvalno je da Tuzlanski kanton prednjači u samom procesu u odnosu na druge, istakli su predstavnici UNDP-a.
„Mi smo već u jednom procesu cjelokupne analize svih započetih projekata koje smo naslijedili od prošlog saziva Vlade, a jedan od tih projekata je svakako i izrada Strategije razvoja Kantona. Kao Vlada imamo namjeru dati punu podršku radu našeg Ministarstva razvoja i poduzetništva i kantonalnoj privrednoj i obrtničkoj komori, da zajednički pomognemo razvoj i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta na području Tuzlanskog kantona,” istakao je ovom prilikom premijer Gutić.
„Za razliku od trenutne percepcije Tuzlanskog kantona, ohrabrujući su podaci da je u našem kantonu tokom 2014. godine zabilježen porast industrijske proizvodnje od skoro 5% i povećanje broja zaposlenih” rekao je šef UNDP-a za regiju sjevero-istok i Program menadžer za Srebrenicu Alexandre Prieto.
Kao jedan od nedostataka je konstatovano  nepostojanje Strategije razvoja na državnom nivou, što bi trebalo da bude osnov za dalje, detaljnije analize i strateške dokumente koji se donose  za određena područja Bosne i Hercegovine. Međutim veliki problem za implementaciju strategije jesu nedostajuća finansijska sredstva . Bez sredstava,postoji mogućnost da ona ostane samo pisano slovo na papiru.
Ipak, sve projekte koji znače napredak i nova radna mjesta Vlada će podržati punim kapacitetom, složili su se ministrica Đaković i premijer Gutić.

Odeljenje za informisanje

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*