Predstavnički dom: Podržano dodatno zaduženje za Koridor 5c

Predstavnički dom Federalnog parlamenta s 52 glasa “za” i 22 “suzdržana” na današnjoj sjednici podržao je Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu od 28. okotobra 2008. godine između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt koridor 5-C, koju treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.
Zaduženje od 25 miliona eura prihvaćeno je po Ugovoru broj 1 o Amandmanu na ugovor o zajmu od 28. oktobra 2008. godine između BiH i EBRD-a.
Sredstva zajma koristiće se za finansiranje izgradnje dionica Vlakovo – Tarčin (poddionica Suhodol – Tarčin) i graničnog prijelaza Bijača na dionici Počitelj-Bijača (poddionica Bijača-Kravice) na Koridoru 5c. Rok otplate je 15,5 godina, a grace period 4,5 godina.
Ovo zaduženje treba odobriti i Dom naroda Parlamenta FBiH.
Nakon glasanja o ovoj tački dnevnog reda okončana je 29. sjednica, te je odmah otvorena nova, 30. sjednica Predstavničkog doma.
Nakon što ni poslije dva kruga glasanja, većinsku podršku Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici u Sarajevu nije dobio zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, predložen iz Ministarstva zdravstva FBiH, resorni ministar Rusmir Mesihović je s dnevnog reda povukao i druge predložene zakone iz zdravstvenog sektora.
Nakon toga je rekao novinarima u Parlamentu da je to učinio jer ne može stavljati na kušnju podršku ostalim, isuviše ozbiljnim reformskim zakonima.
Nije želio komentirati što je Predstavnički dom danas radio “na ivici” kvoruma, zbog čega je dva puta zaredom proglašavana pauza prije izjašnjavanja o već odbačenom zakonu.
Pošto taj akt ni nakon dvije pauze, proglašene u nastojanju da se osigura kvalitetan kvorum za odlučivanje, nije dobio većinsku podršku poslanika, ministar je s današnjeg dnevnog reda Predstavničkog doma povukao i predložene zakone o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, zatim o biocidima i hemikalijama te predloženu rezoluciju o unapređenju transplantacijske medicine u FBiH.

 

(RTV7/(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*