U TK već podijeljeno 29 hiljada e-legitimacija, evo gdje se mogu koristiti

Zdravstvene knjižice u Tuzlanskom kantonu (TK) polako idu u prošlost, a mijenjaju ih elektronske zdravstvene legitimacije, kraće e-legitimacije. Do sada ih je, prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, izdato oko 29 hiljada.

– Svi domovi zdravlja, osim Lukavca, kao i Univerzitetski klinički centar Tuzla i Opća bolnica Gračanica uvezani su u sistem i tu se već sada koriste e-legitimacije. Također, izuzetak su područne ambulante koje još nisu uvezane u sistem – kaže Dajana Čolić.

Teško je reći kada će sve ustanove biti uvezane u elektronski sistem, ali krajnji rok je kraj naredne godine jer od 2024. godine to je uvjet za potpisivanje ugovora za Zavodom zdravstvenog osiguranja TK.

U mnogim zdravstevnim ustanovama TK od ranije su u primjeni elektronske uputnice, a ljekari na nivou primarne zdravstvene zaštite mogu elektronski očitati nalaze pacijenta koje zatraže. Kada taj sistem zaživi u svim zdravstvenim ustanovama, uz e-legitimacije, naredni korak su i kartoni pacijeneta u elektronskoj formi.

Da bi proces informatizacije u zdravstvu TK išao brže, kantonalna vlada je, na sjednici održanoj ove sedmice, izdvojila 600.000 KM za nabavka ukupno 240 računara.

(tuzlarije.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*