Tužilaštvo BiH: Optužene 453 osobe za ratni zločin

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas obilježava deset godina od svečane inauguracije i početka rada Posebnog odjeljenja za ratne zločine, tokom kojih je podiglo optužnice protiv 453 osobe optužene za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Iz te pravosudne institucije ističu da predanost i posvećenost procesuiranju ratnih zločina dostižu svoj maksimum u 2013. i 2014. godini, tokom kojih je optuženo 168 osoba.

To, kako navode, “predstavlja najbolji rezultat od postojanja Posebnog odjeljenja za ratne zločine, jer je za samo dvije godine optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba”.

Tužilaštvo BiH, između ostalog, navodi da nastavlja da intenzivno radi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim krajevima zemlje.

“Od Bihaća do Višegrada, od Bijeljine do Čapljine, naši istražitelji i tužioci intenzivno rade na prikupljanju dokaza, kako bi se počinioci zločina procesuirali i kaznili i donijela pravda žrtvama”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, uz napomenu da je izuzetno veliki broj optužnica, 80 odsto ili više, okončan osuđujućim presudama, što jasno ukazuje na kvalitet optužnica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*