Vlada FBiH: Usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 1.8.2022. godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH te, u slučaju pogoršanja, odmah preporuči Vladi Federacije BiH nove mjere.

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 30 dana računajući od 4.8.2022. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka. Među naredbama je i obavezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite (uposlenici, pacijenti i svi posjetioci). Naloženo je zdravstvenim ustanovama da reduciraju posjete u skladu s kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19.

Kantonalni zavodi za javno zdravstvo kantona zaduženi su da nadziru provođenje i primjenu kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa. Naloženo je mikrobiološkim laboratorijima da redovno dostavljaju podatke Zavodu za javno zdravstvo FBiH o testiranim osobama i rezultatima testiranja putem online platforme COVID-19.ba, koja u realnom vremenu prikazuje podatke o COVID-19 u FBiH, a svakim danom do 12:00 sati za prethodni dan.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su otvoriti punktove za vakcinaciju protiv COVID-19 na nivou svake općine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

Krizni štab FMZ-a će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim ministarstavima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije umjerena do visoka. Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH trenutno evidentirano 7.657 aktivnih slučajeva COVID-19. Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 62,69 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne imaju Posavski (227,35), Hercegovačko-neretvanski (129,97), Tuzlanski (108,93) i Zapadnohercegovački kanton (68,53). Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u ovaj izvještaj, te stoga ne prikazuju realno stanje epidemiološke situacije.

U Federaciji BiH (nedostaju podaci iz Zapadnohercegovačkog kantona, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su nepotpuni) je na bolničkom liječenju trenutno 148 osoba zbog COVID-19, od kojih je osam (5,4 posto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 126 hospitaliziranih osoba s podatkom o vakcinalnom statusu, 96 (76,2 posto) je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a 30 (23,8 posto) potpuno vakcinisanih, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sjednicom je, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Dopunjena Odluka o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dopunila Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u Koncernu Elektroprivrede BiH.

Prema obrazloženju, Kantonalni porezni ured Zenica – Porezna ispostava Zenica dostavila je Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica obavijest da je prilikom obrade uočeno da se odobreni periodi, navedeni u Odluci o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO za uvezivanje radnog staža, ne slažu za pet radnika, te nije omogućen unos PMIP-1024 obrasca (pojedinačni mjesečni izvještaj o isplaćenim plaćama, obračunatim i uplaćenim doprinosima i porezu na dohodak od nesamostalne djelatnosti), saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U skladu sa aktom Porezne ispostave, obzirom da je za ovih pet radnika RMU Zenica izvršio kompletne uplate, što uključuje i uplate za nedostajuće periode, bilo je potrebno dopuniti Odluku. Na ovaj način je, ujedno, omogućen nastavak procesa restrukturiranja zavisnih društava rudnika uglja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*