Južna Koreja i SAD započele najveće zajedničke vojne vježbe

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države započeli su najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjim godinama nastavkom terenske obuke, saopćili su zvaničnici, dok dvije savezničke zemlje pokušavaju povisiti borbenu gotovost u suočavanju s potencijalnim probama naoružanja Sjeverne Koreje.

Planirano je da se redovne ljetne vojne vježbe, preimenovane u ovoj godini u Štit slobode Ulchi, okončaju 1. septembra. Uslijedile su  nakon što je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju, najavio da će “normalizirati” zajedničke manevre i osnažiti politiku odvraćanja Sjevera,prenosi Reuters.

Južna Koreja posebno je pokrenula četverodnevne Ulchi vježbe civilne zaštite danas, koje imaju za cilj osnažiti pripravnost vlade, po prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa.

“Vojne i civilne vježbe imaju za cilj poboljšanje pripravnosti zemlje u suočavanju s izmijenjenim modelima ratovanja, koji uključuju kibernetske prijetnje protiv ključnih postrojenja kao što su tvornice čipova i lanaca snbdjevanja”, saopćio je Yoon.

“Održavanje mira na Korejskom poluotoku stvoreno je na našoj odlučnoj poziciji zaštite sigurnosti”, poručio je Yoon na sastanku vlade, pozivajući na sveobuhvatne vježbe zasnovane na scenarijima iz realnog svijeta.

To su najveći manevri dvije savezničke zemlje od 2017, nakon što su smanjeni u obimu zbog pandemije koronavirusa i u vrijeme dok je Yoonov prethodnik pokušao da ponovo pokrene razgovore s Pyongyangom.

Ministarstvo odbrane u Selu saopćilo je da će saveznici izvesti 11 vježbi terenske obuke, među kojima i jednu na nivou brigade, u kojima će učestvovati hiljade vojnika ovog ljeta, prenosi Reuters.
 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*