Zbog bojazni da bi Rusija mogla izvesti napad na Kijev, nije bilo javnih proslava povodom obilježavanja 31. godišnjice nezavisnosti Ukrajine. Otkazana je i vojna parada koja je ranijih godina bila održavana u glavnom gradu Uprkos upozorenjima na mogući ruski napad, veliki broj Ukrajinaca u srijedu se okupio u Hreščatiku, u Kijevu, gdje su izloženi ruski tenkovi i pokretna artiljerija. ( Metin Aktaş - Anadolu Agency )

Ukrajina u sjeni rata obilježava Dan nezavisnosti

Zbog bojazni da bi Rusija mogla izvesti napad na Kijev, nije bilo javnih proslava povodom obilježavanja 31. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Otkazana je i vojna parada koja je ranijih godina bila održavana u glavnom gradu.

Ukrajina je u utorak zabranila javne proslave zbog straha od ruskih napada.

Zabranjena su i veća okupljanja u Kijevu od 22. do 25. augusta, saopćila je gradska administracija.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je javnost na oprez.

”Moguće su ruske provokacije i brutalni napadi“, upozorio je Zelenski.

Javnost je pozvao da poštuje sigurnosna pravila, uključujući policijski sat.

”Obratite pažnju na sirene za uzbunu. Obratite pažnju na zvanična saopćenja i ne zaboravite: ovu pobjedu moramo ostvariti zajedno“, rekao je Zelenski.

Uprkos upozorenjima na mogući ruski napad, veliki broj Ukrajinaca u srijedu se okupio u Hreščatiku, u Kijevu, gdje su izloženi ruski tenkovi i pokretna artiljerija.

Pojedini Ukrajinci na ulice su izašli odjeveni u tradicionalnu nošnju i nosili zastave Ukrajine.

”Prije šest mjeseci, Rusija nam je objavila rat. Cijela Ukrajina je 24. februara čula eksplozije i pucnjeve. Tada, 24. februara, nam je rečeno: Nemate šanse. Mi na 24. august govorimo: Sretan Dan nezavisnosti, Ukrajino!”, kazao je Zelenski u poruci povodom Dana nezavisnosti.

Rusija je rat protiv Ukrajine pokrenula 24. februara 2022. godine. Poginulo je najmanje 5.587, a ranjeno 7.890 civila, pokazuju podaci UN-a, uz naznaku da bi stvarne brojke mogle biti mnogo veće.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*