Noć kada je gorjela Vijećnica: Prije 30 godina zapaljen je simbol Sarajeva

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 30 godina.

U noći s 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a ispaljene s okolnih brda izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica. Namjera je bila očita, a to je da se uništi kulturno naslijeđe jedne države, naroda i građana koji u njoj žive.

Uništeno je oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine.

Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan, a Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prije dvije godine proglasila je nacionalnim spomenikom. Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) danas će, svečanim programom obilježiti tri decenije od spaljivanja Vijećnice.

(RTv7/Faktor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*