ICMP: U Federaciji BiH potrebno hitno osnovati Institut za sudsku medicinu

Uskoro će se navršiti dvadeset godina od završetka rata,a zagovaranje vladavine prava je ključno u podupiranju napora prema pronalasku nestalih u BiH, složili su se učesnici Okruglog stola danas u Tuzli.

Okrugli sto, u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), je okupio predstavnike udruženja porodica, vlasti, te akademske i pravne stručnjake kako bi razmotrili načine povećanja učinkovitosti napora koji se čine prema pronalasku nestalih osoba.

Učesnici su napomenuli da procesuiranje ratnih zločina kao i pronalaženje njihovih žrtava nije nešto što je bitno samo za porodice nestalih.To utiče na svakoga jer ako se kriminalci slobodno kreću, građani se ne mogu osloniti na zaštitu po zakonu, što u praktičnom smislu znači da, ako su kriminalci slobodni, neće biti ni obavezni da daju bilo kakve informacije koje mogu imati u vezi sudbine onih koji se još uvijek vode nestalim.

Tokom Okruglog stola  vodila se rasprava o rezultatima koji su prezentirani u Izvještaju o pregledu stanja u BiH koji je ICMP objavio prošlog decembra, a koji opisuje dvadestogodišnja nastojanja da se pronađu nestali, te  proučava specifične probleme u donjem Podrinju, gornjem Podrinju, Hercegovini, Sarajevu, Posavini, centralnoj Bosni, sjeveroistočnoj Bosni, te zapadnoj Bosni.

Izvještaj o pregledu stanja uključuje preporuke poput toga da Bosna i Hercegovina mora ostati aktivna u procesu pronalaženja preostalih 8.000 osoba nestalih u sukobu tako što će osnažiti svoje institucije, među njima Institut za nestale osobe i Tužilaštvo BiH, i osigurati njihovu uključenost u rješavanje pitanja nestalih.

U preporukama se navodi i to da BiH mora u potpunosti primjenjivati Zakon o nestalim osobama koji predviđa osnivanje Centralne evidencije nestalih (CEN) i Fonda za potporu porodicama nestalih osoba.

BiH treba istražiti nove mogućnosti pronalaženja grobnica, uključujući upotrebu zračnih i satelitskih snimaka, potrebno je nastaviti započete aktivnosti sistematskog pregleda stanja u mrtvačnicama u BiH kao prioritet i konačno, udruženja porodica nestalih osoba trebaju nastaviti lobirati za svoje pravo na istinu i pravdu.

Posebno je važno da nastave održavanje godišnje regionalne konferencije, kako bi zagovarali svoja prava i osigurali održiv napredak u budućnosti.

Iz ICMP navode kako BIH mora ojačati svoje domaće kapacitete u pogledu forenzičke ekpertize; između ostalog, Institut za sudsku medicinu bi trebao biti uspostavljen u FBIH, a kapacitete Instituta za sudsku medicinu RS treba ojačati. Iz ICMP dalje navode kako je potrebo prekinuti opstrukcije kod zaključivanja bilateralnih sporazuma između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona, kao i uspostave regionalnog spiska nestalih osoba kojim bi se eliminisalo dupliranje evidencija, te ukloniti prepreke u nadležnosti kada treba postići napredak na ovom pitanju.

Naredni skupovi ove vrste će se održati i u Mostaru 17. marta, u Sarajevu 19. marta, te u Banja Luci 26. marta, saopćeno je iz ICMP.

(nap)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*