Udruženje “PIPOL”podržava obrazovanje – anatomske školske torbe i školski pribor za djecu i mlade izliječene od raka

Pod pokroviteljstvom Grada Tuzla i resorne Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu  u sklopu projekta „Rak nije mRAK“  udruženje „PIPOL“ i ove godine podržava obrazovanjedjece i mladih izliječenih  od raka sa područja Grada Tuzla. Anatomske školske torbe je i ove godine dobilo više od četrdeset mališana i mladih izliječenih od raka, kao i dio školskog pribora čiju nabavku su podržale društveno-odgovorne komapnije i kolektivi, te brojni individualni donatori.

Podjelom školskih torbi i školskog pribora za djecu i mlade izliječene od raka udruženje „PIPOL“ zvanično započinje ovogodišnju kampanju „Zlatni septembar“, u okviru koje tradicionalno obilježava Međunarodno priznati  mjesec svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu. 

„Udruženje “PIPOL” već dugi niz godina podržava inkluziju u obrazovni sistem, jer obrazovanje nema alternativu čak ni za djecu oboljelu i izliječenu od raka, koja često zbog dugotrajnog bolničkog liječenja i oporavka  dane provode u bolničkom krevetuumjesto u školskim klupama, ali su i dalje dio obrazovnog sistema, i izvršavaju svoje školske obaveze kao i njihovi vršnjaci. Umjesto simboličnog osvjetljivanja građevina tokom mjeseca septembra, mi smo željeli “osvijetliti” sadašnjost  a samim tim i budućnost djece izliječene od raka, kako bi im pomogli da postanu najbolja verzija sebe.“ – navodi Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Pored podjele anatomskih školskih torbi i školskog pribora, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ u sklopu kampanje „Zlatni septembar“ organizovati će početkom mjeseca septembrai rehabilitacioni kamp za djecu izliječenu od raka u pratnji članova porodice, te će organizovati brojne edukativne sadržaje i aktivnosti u zajednici čime će doprinijeti borbi protiv raka u dječijem dobu, i postati dio globalne kampanje koja ima za cilj razvoj svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*