Dosad identificirano 46 žrtava koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula

U Podrinje identifikacijskom projektu (PIP) u Tuzli dosad je zvanično identificirano 46 žrtava genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine koje će biti ukupane u Potočarima 11. jula.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su ove žrtve zvanično identificirane od porodica i porodice su se izjasnile da žele da se njihovi posmrtni ostaci ukopaju 11. jula 2015. godine u Potočarima.

”U narednom periodu u PIP-u će se intenzivirati identifikacije i ovo nije konačan broj žrtava koje su spremne za ukop. Očekujemo da bi ovaj broj trebao biti znatno veći” – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, dosad je zvanično identificirano još 160 žrtava.

”Dakle, porodice su potpisale zapisnik o identifikaciji, ali su se trenutno izjasnile da još ne žele ukop zbog nekompletnosti tijela, odnosno da će sačekati da budu pronađeni i ostali dijelovi tijela, odnosno da posmrtni ostaci koliko-toliko budu kompletni ”- kazala je Čengić.

Navela je da postoji još oko 300 “aktivnih slučajeva“, žrtava čiji je identitet utvrđen na temelju DNK analize i gdje su porodice obaviještene, ali su se također izjasnile da zbog nekompletnosti tijela žele da sačekaju s konačnom identifikacijom.

”Ono što je karakteristika procesa traženja nestalih osoba na području Srebrenice jeste da su žrtve pronađene uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, što je uzrokovalo uglavnom nekompletnost posmrtnih ostataka” – navela je ona.

Također, dodaje, u Podrinje identifikacijskom projektu imaju još hiljadu reekshumacija u Potočarima. Pojašnjava da je riječ o hiljadu žrtava koje će se reekshumirati i kojima će biti pridodati naknadno pronađeni i identificirani dijelovi tijela. To će se raditi u narednom periodu.

Čengić podsjeća da je dosad u Potočarima ukopana 6.241 žrtva i 230 žrtava je ukopano izvan Potočara, ranije, prema željama njihovih obitelji.

”Dakle, ukupno 6.471 žrtva, koja je ubijena u julu 1995. godine na području Srebrenice, dosad je identificirana i ukopana” – kazala je Čengić.

(Fena/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*