Evropska komisija predlaže ograničenje cijena za ruski gas

Evropska komisija (EK) predlaže ograničenje cijena na ruski gas, saopštila je predsjednica ove institucije Ursula von der Leyen (fan der Lajen).

“Cilj je ovde vrlo jasan. Moramo smanjiti prihode Rusije koje Putin koristi za finansiranje ovog užasnog rata protiv Ukrajine. A sada se naš trud isplati! Na početku rata ruski gas je činio 40 posto ukupnog uvezenog gasa. Danas je to sada samo devet posto našeg uvoza gasa”, naglasila je von der Leyen na konferenciji za novinare.

Prema riječima predsjednice Evropske komisije snabdjevanje gasom iz Rusije je znatno smanjeno. Von der Leyen je podvukla da Norveška trenutno snabdjeva Evropu gasom više nego Rusija.

Ursula von der Leyen je podvukla da se Evropa suočava i sa “astronomskim cijenama” električne energije za domaćinstva i kompanije i sa ogromnom nestabilnošću tržišta. Stoga, ova institucija predlaže niz hitnih mjera koje će zaštititi ugrožene potrošače i preduzeća i pomoći im da se prilagode.

Među mjerama se predlaže takozvana “pametna ušteda električne energije”.

“Ono što se promjenilo jeste da je globalno snabdjevanje energijom oskudno. Ovo zahtjeva pametno smanjenje potražnje. Potrebna nam je strategija da sravnimo vrhove što utiče na cijenu struje”, izjavila je predsjedicna EK dodajući da će institucija na čijem je ona čelu, predložiti obavezni cilj za smanjenje potrošnje električne energije u udarnim terminima.

Troškovi električne energije porasli su u prošloj godini u Evropi, potaknuti rekordnim cijenama plina jer je Rusija smanjila snabdjevanje za Evropu.

Ministri energetike iz zemalja Evropske unije sastaće se 9. septembra kako bi razgovarali o tome kako kompanijama i domaćinstvima da olakšaju teret velikih cijena energije.

(Vijesti.ba / RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*