Lagumdžija: Planirano da glavni tužilac bude izabran krajem septembra

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija izjavio je da je planirano da na narednoj sjednici VSTS-a, zakazanoj za 28. i 29. septembar, bude imenovan glavni tužilac Tužilaštva BiH, te izrazio nadu da neće biti kočnica pri ovom izboru.

On je naveo da su intervjui sa kandidatima zakazani za 22. septembar i, ako ne bude odgađanja, da će glavni tužilac biti imenovan na ovoj sjednici krajem septembra.

“Mislim da neće biti kočnica i da ćemo sve uspjeti razriješiti”, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu i podsjetio da se na konkurs za glavnog tužioca prijavilo sedam kandidata.

Lagumdžija je podsjetio da je kada je otvoreno pitanje kandidata Dijane Kajmaković upoznat o određenim dešavanjima i da je zamolio vršioca dužnosti glavnog tužioca Milanka Kajganića da se to što prije razriješi i da se zna ima li nešto sporno u vezi sa Kajmakovićevom, jer postoji informacija da je određene kriminalne grupe pominju u razgovorima razotkrivenim posredstvom “Skaj” i “Anom”.

On je napomenuo da do sada nema informaciju o tom slučaju.

“Ako ne dobijemo ništa prije intervjua, lično ću na intervjuu dobiti informaciju u mjeri u kojoj mi to glavni tužilac može dati, pa i Kajmakovićeva kao kandidat. Tada ćemo pokušati dobiti informaciju šta se sa tim dešava”, rekao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, zbog formalno-pravnih razloga nisu verifikovane prijave dva kandidata – Ozrenke Nešković i Ćazima Serhatlića zato što prijavu nisu dostavili na traženom obrascu ili nisu unijeli tražene podatke.

Lagumdžija je rekao da su u startu verifikovane prijave Kajganića, Kajmakovićeve, tužilaca Miroslava Janjića i Nermina Šehovića, dok je postojala dilema da li je validna prijava Seida Marušića.

“Šehović je kandidat koji dolazi izvan pravosuđa pa je morao pristupiti testu pravnog znanja 25. avgusta i on se na tom testiranju nije pojavio, te je na taj način sam sebe eliminisao”, pojasnio je Lagumdžija.

On je naveo da će na intervju biti pozvani Kajganić, Kajmakovićeva, Janjić i Marušić – jedini kandidati koji su u formalno-pravnoj proceduri prošli, a da će se odabir vršiti na intervjuu 22. septembra kada će članovi podvijeća ocijeniti rangiranje kandidata.

“Učinićemo sve da izaberemo najboljeg kandidata”, istakao je Lagumdžija i izrazio nadu da će glavni tužilac u Tužilaštvu BiH provesti cijeli mandat.

Komentarišući činjenicu da je suspendovana sudija Dalida Burzić i da je još nerazjašnjena situacija sa Dijanom Kajmaković, Lagumdžija je naveo da protiv Kajmakovićeve nije otvorena istraga i da je riječ o predistražnim radnjama.

“Da je otvorena istraga protiv Kajmakovićeve, Tužilaštvo bi o tome moralo obavijestiti VSTS i mi bismo to dostavili Kancelariji disciplinskog tužioca, a on bi odlučio da li će podnijeti zahtjev za suspenziju ili ne”, rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da je pozitivno to što se vode istrage protiv nosilaca pravosudnih funkcija, jer to pokazuje da nema nedodirljivih.

“Moj stav je da, ako želimo napraviti pravi iskorak, moramo pomesti u svom dvorištu“, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio da je interes svih nosilaca pravosudnih funkcija, a posebno VSTS-a, da iz njihovih redova budu odstranjeni oni koji rade neprofesionalno, a pogotovo oni koji u svom radu čine krivična djela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*