Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turskoj, rok za prijave do 19. septembra

Učenici iz Bosne i Hercegovine po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati međunarodne srednje stručne i tehničke škole u Republici Turskoj.

Osim bh. učenika, u programu mogu učestvovati i oni iz Albanije, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Oko 60 učenika će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu.

Radi se o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ovu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine, koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

Prijave će trajati od 12. do 19. septembra. Pismeni dio ispita će biti održan 22. septembra, a usmeni od 22. do 23. Rezultati će biti objavljeni 24. septembra, a početak školovanja je od 17. oktobra.

Zainteresovani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turske, te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske u junu ove godine su potpisali protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*