Foto: Ilustracija

Stanje u TK se polako stabilizuje

Situacija na području Tuzlanskog kantona se polako stabilizuje, zaključeno je na vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Do sada je evidentirano oko 4.500 klizišta na području našeg kantona, od čega je najveći broj na području općine Tuzla (1.700). S obzirom na vremenske prilike i smanjenu količinu padavina, u većini općina nema pojave novog klizanja tla, a fokus aktivnosti trenutno je na stabilizaciji terena, raspoređivanju i dopremanju humanitarne pomoći, te dezinfekciji.

Higijensko – epidemiološka situacije se može, zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosa i otpad), okarakterisati kao nesigurna, ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. U većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće. Svakodnevno se provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije, sa  akcentom na dezinfekciju i ispitivanje ispravnosti vode u obrazovnim institucijama, kako bi se nastavni proces mogao odvijati nesmetano.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*