Svjetska banka proteklih 30 godina uložila 2,5 milijarde dolara u Bosnu i Hercegovinu

Svjetska Banka tokom prethodnih 30 godina podržala je Bosnu i Hercegovinu kroz 81 projekat, uloživši 2,5 milijarde američkih dolara, rečeno je na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltija s potpredsjednikom Svjetske banke (SB) za IDA-u Akihikom Nišiom.

Od navedenog iznosa, 63 projekta koja je finansirala IDA, što su bili povoljni krediti sa grant udjelom oko 80 posto, u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Zajednički je konstatovano da je IDA u velikoj mjeri finansirala značajne potrebe obnove BiH, posebno u periodu od 1996 – 2010. godine, od kada se BiH počinje zaduživati, uglavnom na komercijalnoj osnovi.

“Sagovornici su razmijenili mišljenje o realizaciji aktivnosti vlasti u BiH da postanu IDA donator. Namjera vlasti u BiH je da od 2023. godine uđe u ovaj proces, a da se kroz dvije do tri godine približi doniranju iznosa koji je predviđen pravilima IDA-e. BiH na ovaj način želi ukazati na važnost pomoći koju je dobila od IDA-e, ali i istovremeno da se pridruži zemljama članicama EU, koje su redovni IDA donatori”, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*