Rinkevičs: Potrebna što skorija primjena obaveza iz izjave Predsjedništva BiH

Edgars Rinkevičs, ministar vanjskih poslova Republike Latvije, zemlje predsjedavajuće Vijećem Evropske unije, izjavio je danas u Sarajevu da očekuje što skoriju implementaciju obaveza koje proizilaze iz zajedničke izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti zemlje za reforme na njenom evropskom putu.

– Sad je osnovno da se ta izjava prevede u provodive planove i što prije da se krene u rigorozan proces reformi. Evropska unija, kao i Latvija, spremne su pružiti svu podršku da bi se ova izjava počela implementirati – kazao je latvijski šef diplomatije nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova BiH s bosanskohercegovačkim kolegom Zlatkom Lagumdžijom.

On se nada da će uskoro biti formirana nova vlast u Bosni i Hercegovini na svim nivoima i da će se vlade uključiti u plansku implementaciju obaveza što proističu iz izjave Predjedništva koju je u prisustvu visoke evropske dužnosnice Federice Mogherini nedavno odobrio bh. parlament.

Rinkevičs će u ponedjeljak na sastanku vijeća Evropske unije za inostrane poslove iznijeti stavove nakon posjete Bosni i Hercegovini. Stvarno se nada, kako je rekao, pokretanju procesa za stabilizaciju i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Kao ministar vanjskih poslova zemlje članice NATO saveza najavio je ovogodišnji majski sastanak ministara vanjskih poslova zemalja te asocijacije, kada će biti riječi i o politici „otvorenih vrata“ te je izrazo nadu da će nova bosanskohercegovačka vlada ozbiljno shvatiti značaj euroatlantskih integracija. Naglasio je značaj reformi u sektoru odbrane, odnosno rješavanje pitanja vojne imovine.

Rinkevičs je izrazio zahvalnost zbog učešća Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama u svijetu, između ostalog u Iraku.

Njegov domaćin, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, naglasio je značaj posjete šefa diplomatije zemlje koja predsjedava Vijećem Evropske unije.

Što se tiče reformskih obaveza Bosne i Hercegovine, kazao je da nema razloga „ne napasti“ probleme na polju ekonomije, pravde, obrazovanja, kao što je prije deset godina, kada je Rinkevičs također posjećivao BiH, uspješno riješeno „tvrdo“ reformsko pitanje oružanih snaga na način da vojske koje su nekad pucale jedna u drugu pod zajedničkim okriljem mogu čuvati leđa jedna drugoj u mirovnim misijama, na primjer, u Avganistanu i Iraku.

I Lagumdžija se nada skorom formiranju novih, postizbornih vlasti u BiH i njihovom preuzimanju reformskih obaveza te otvaranju puta vezanog za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*