SOGFBiH potpisao Memorandum o razumijevanju s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) Vesna Travljanin potpisala je Memorandum o razumijevanju s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe za realizaciju projekta Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnom razini u Bosni i Hercegovini, a koji je dio Akcijskog plana Vijeća Europe 2022-2025.

Memorandum je potpisan u okviru Europske konferencije o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije koja se danas i sutra održava u Mostaru, priopćeno je iz Grada Mostara.

Dalje se navodi kako je, uz potpisivanje Memoranduma, održan i sastanak Upravnog odbora na kojem je usvojen Pravilnik o radu Upravnog odbora, čija je članica direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Na konferenciji u Mostaru sudionici će nastojati identificirati glavne izazove deliberativne demokracije te predstaviti dobre prakse u različitim europskim kontekstima.

Rasprave će se baviti aktualnim pitanjima vezanim za ovu vrstu inovativnih procesa, uključujući praćenje provođenja preporuka, institucionalizaciju, potencijal za osnaživanje nedovoljno zastupljenih grupa, te njihovu upotrebu kao vrijednih alata za dopunu drugih participativnih inicijativa.

Širok spektar lokalnih vlasti, kreatora politika i istraživača širom Europe sudjelovat će u razmjeni iskustava te koristiti dobre prakse i preporuke s ciljem repliciranja i umnožavanja deliberativnih procesa u Bosni i Hercegovini i u jugoistočnoj Europi.

U okviru konferencije održavaju se tri okrugla stola na temu: “Praćenje deliberativnih procesa: jačanje kredibiliteta i utjecaja preporuka građana”, “Institucionalizacija deliberativnih procesa: putevi i izazovi ka kolaborativnom lokalnom donošenju odluka”, “Izazov i potreba za usvajanjem inkluzivnog pristupa: prevladavanje razlika u multikulturalnim društvima kroz deliberativne procese”.

Sudionici skupa su predstavnici viših razina vlasti, akademske zajednice, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija iz Poljske, Irske, Sjeverne Irske, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuske, Belgije, Italije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Ova konferencija je organizirana je u okviru projekta “Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji, navodi se u priopćenju.

Fena/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*