I Tuzla na karti UNESCO-a

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, obratio se na svečanosti povodom nominacije Stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine, koja je održana juče u Sarajevu,u organizaciji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U ime lokalnih zajednica koje su obuhvaćene ovim projektom gradonačelnik Imamović je tokom svog izlaganja predstavnicima različitih ministarstava i drugih država, naveo da ovaj korak doživljava kao veliku čast što je nekropola iz Tuzle u nominaciji.

“Siguran sam da moje mišljenje dijele i ostale kolegice i kolege iz BiH, ali i regije. Stećci su ono što imamo mi i nema niko osim nas i naših susjeda. Postoje još neke evropske države sa malim nalazištima stećaka, ali ovakvo blago sigurno nema niko.

Posebno želim da se zahvalim Miroslavu Krleži koji se razmišljajući o tome, kao predsjednik ANU Jugoslavije, na upit šta pokazati svijetu a što nema niko, upravo odlučio  za stećke. “

Gradonačelnik Imamović zahvalio se i akademiku Dubravku Lovrenovćcu za divnu knjigu o stećcima i divnim knjigama o srednjovjekovnoj Bosni, te naveo:

“Mislim da smo dobili veliku priliku, jer ja još ne mogu vjerovati da će Tuzla biti na karti UNESCO-a. Želim se zahvaliti svim predstavnicima međunarodne zajednice i vladi SAD-a, jedne velesile kada je u pitanju poštovanje kulturnog naslijeđa kao faktora razvoja. “

Posebno se zahvalio ambasadoru Bugarske, gospodinu Angelu Angelovu, te u ime predstavnika Hrvatske, CG, Srbije i BiH uputio zahvalnost Irini Bokovoj, predsjednici UNESCO-a.

Za kraj izlaganja Imamović je poručio da su Stećci velika razvojna prilika i sve ono što nas ne razdvaja nego povezuje.

Pored gradonačelnika Imamovića prisutnima su se na svečanosti obratili i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Sanja Šaban, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske, Mirela Mulalić – Handan, izvršna direktorica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hrecegovine i prof. dr Dubravko Lovrenović, predsjednik Komisije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*