Izložbu su organizovali Muzej palate Topkapi i nevladina Organizacija za kulturu i istraživanja o turskoj kafi, a na njoj su izloženi različiti fildžani, džezve, ibrici, kutije i drugo posuđe za Tursku kafu korišteno u osmanskom periodu.
Izložba će biti otvorena do 15. juna, a posjetioci će u tom periodu imati priliku vidjeti koliko je zapravo na osmanskom dvoru bila prisutna kultura ispijanja kafe. Posjetioci će imati priliku putem video projekcije saznati osnovne informacije o turskoj kafi.
Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Organizacije za kulturu i istraživanja o turskoj kahvi Osman Serim kazao je kako je turska kafa 2013. godine ušla na listu “nematerijalnog kulturnog naslijeđa” UNESCO-a, te da je cilj organizovanja ovakve izložbe promovisati kulturu turske kafe.
– Vrlo je važno to što smo izložbu organizovali u palati Topkapi. Kafa je u Istanbul prvi put stigla 1550-ih godina preko Ozdemir paše iz Jemena. Historijska je činjenica da je palata Topkapi prvo mjesto na koje je kafa stigla i na kojem su kafom posluženi sultani. Zbog toga smo izložbu organizovali upravo ovdje – rekao je Serim.
Turska kafa tradicionalni je topli napitak, koji je ostavio upečatljiv trag i na tradicije i kulture u mnogim drugim dijelovima svijeta, među kojima je i prostor Balkana. Iako se na Balkanu i danas zadržao naziv turska kafa, u praksi se radi o veoma sličnom, ali ipak ne identičnom napitku, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, postoje izvjesne razlike u spravljanju kafe u Turskoj i na Balkanu. Dok se kafa u Turskoj miješa u hladnoj vodi i kuha zajedno sa šećerom, kafa na Balkanu se najčešće zalijeva ključalom vodom, a šećer se dodaje prilikom serviranja. Orginalna turska kafa je mnogo “jačeg” okusa od njene “sestre” na Balkanu.
(Faktor.ba, Foto: Anadolija)