Svečani početak akademske 2022/2023.godine na FINri

Jučer je u Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli svečano je obilježen početak nove akademske 2022/2023. godine. Studentima VII generacije akademskog studijskog programa „Finansije i računovodstvo“ i studentima III generacije akademskog studijskog programa „Računarstvo i informatika“ obratio se direktor Visokoškolske ustanove FINra prof. dr.sc. Ismet Kalić, sa  riječima dobrodošlice i prigodnim govorom naglasio:

„Nastavni plan i program FINra prilagođen je zahtjevima tržišta rada i predstavlja jedinstven spoj teorije i prakse. Obezbijedili smo vrhunske predavače, najbolje profesore i stručnjake iz naučnih oblasti finansija, računovodstva, računarstva i informatike, koji su predani i posvećeni u prenošenju znanja i vještina. Nastava na FINra se odvija u moderno opremljenim učionicama, na savremenoj IT opremi, sa“pametnim tablama” u svakoj učionici. Studentima je omogućen pristup  E – biblioteci EBSCO, koja broji preko 24.000 knjiga. Mi na FINra smo poduzeli sve kako bi svoje studente učinili vrhunskim stručnjacima, traženim u BiH i svijetu. FINra je akreditovana visokoškolska ustanove čije diplome su priznate u BiH i EU. Do sada su 93 studenta diplomirali na FINra i svi su zaposleni, a neki od njih su pokrenuli i vlastiti biznis.. Na taj način FINra ispunjava glavni zadatak, a to je da svoje studente neće slati na Biro za zapošljavanje već na posao kod poznatog poslodavca.„

Studentima se obratio i zamjenik direktora prof.dr. Edin Glogić: ”Nastavak školovanja nije opcija već prioritet za vas. Ličnim iskustvom uvidio sam značaj i važnost finansijsko-računovodstvene profesije, kao i nedostatak stručnjaka u IT sektoru. Akademski studijski program “Finansije i računovodstvo”, koji je prvi studijski program sa kojim je FINra započela svoj rad je svakako uveliko prepoznat od strane poslodavaca. Prateći trendove u finansijsko- računovodstvenoj profesiji, tokom obrazovanja budućih stručnjaka iz finansija, računovodstva, revizije, interne revizije, trudimo se biti inovativni i kreativni, prenositi znanja i vještine na način kako se to radi na univerzitetima u svijetu. Na akademskom studijskom programu ”Računarstvo i informatika” stvaramo jedan novi profil kadrova, koji predstavljaju spoj developera i ekonomiste, sa znanjima i vještinama programiranja u SAP aplikacijama, odnosno biznis aplikacijama. Jedan od strateških ciljeva je unapređenje međunarodne saradnje i internacionalizacija FINra. U toku akademske 2021/2022. godine, FINra je uspostavila Erasmus saradnju sa Veleučilištem ”Lavoslav Ružička” u Vukovaru (Hrvatska), Univerzitetom Novo Mesto u Novom Mestu (Republika Slovenija) i Univerzitetom u Sofiji (Bugarska)„

Studentima su se obratili diplomanti Visokoškolske ustanove FINra Mehmed Čajić, Aiša Ćorić i Jasmina Ribić. Oni su  prenijeli svoja iskustva studiranja na FINra, te iskazali zadovoljstvo što su angažovani kao asistenti na FINra.

Da je FINra već etablirana kao visokoškolska ustanova sa jedinstvenim nastavnim planom i programom u regionu, vidi se i po broju do sada upisanih studenata, gdje je u sedam generacija upisano više od 300 studenata, koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, od Srebrenice, Tuzle, Sarajeva, Tešnja, Zenice, Brčkog, do Bihaća.

FINra je za vanredne studente posebno kreirala nastavni proces, koji se odvija u vanradno vrijeme. Vanredni studij predstavlja idealnu priliku za sve one koji imaju završenu srednju školu, rade na finansijsko-računovodstvenim poslovima, žele da završe fakultet i napreduju u karijeri, te u računovodstvenoj profesiji steknu zvanje certificirani računovođa i interni revizor.

Visokoškolska ustanova FINra je i ove akademske godine za svoje studente obezbijedila stipendije, praksu i zaposlenje. U proteklih šest godina potpisani su sporazumi o poslovnom povezivanju i saradnji sa više od 200 uspješnih kompanija sa područja šire regije, u kojima će studenti FINra obavljati praksu.

Na kraju svečanog časa, podijeljeni su indeksi studentima prve godine, nakon čega je održano i prvo predavanje iz predmeta „Osnove računovodstva“ kod prof.dr.sc. Edina Glogića.

U skladu sa zakonskim mogućnostima, FINra će nastaviti sa upisom vanrednih studenata do kraja mjeseca oktobra, tj. do 31.10.2022.godine.

Svim studentima želimo sretan i uspješan početak nove akademske godine, poručuju iz FINre.

(RTV7/SP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*