Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa biće obilježen 12. oktobra na platou Slana banja

Ove godine  12.oktobar Svjetski  dan borbe protiv reumatoidnog artritisa ćemo obilježiti na platou Slane banje sa početkom od 14:00 sati.Tom prilikom će nam uvažena Profesorica Edina Šarić-Golać održati čas rekreacionih vježbi ,kao i  terapiju smijeha.Nakon održanih vježbi zajedničko druženje će biti održano uz Merak i rahat kahvu u Klubu „Zmajevo srce“-Down sindrom cafee.U slučaju kiše,onda i vježbanje ide u klubu.

Budući da reumatske bolesti i bolesti mišićnog-koštanog sistema pogađaju više od četvrtine Evropljana (približno 120 miliona) svih uzrasta i da su najčešći pojedinačni uzrok tjelesnog invaliditeta, a zbog dugotrajnih odsustvovanja sa radnog mesta i plaćanja invalidskih naknada, one su prve medju bolestima sa društvenim i ekonomskim posljedicama.  Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini  ima oko 50 000 oboljelih od zapaljenskih – autoimunih artritisa

· (Zapaljenski akutni artritis je  najčešći od 30 do 50 godine života (radno aktivno stanovništvo). Od toga 35 000 boluje od reumatoidnog artritisa (RA), a među njima ima i djece,nezna se broj, ostali boluju od psorijaznog artritisa (PsA) i Spondiloartritisa (SpA).  U Bosni i Hercegovini  je trenutno oko 145  bolesnika na biološkoj terapiji. (TK 50 bolesnika,Sarajevo 35 bolesnika,Brčko distrikt 20 bolesnika i RS 40 bolesnika.U ovom trenutku postoji potreba za  puno više bolesnika koji su  konzilijarno obrađeni i (ispunjava kriterijume za početak primene biološke terapije, pošto su iscrpljene konvencionalnemetode liječenja). Zbog toga je ovo desetljeće Svjetska zdravstvena organizacija  proglasila „Desetljećem kostiju i zglobova“u sklopu kojeg se obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatoidnog artritisa.

Cilj obilježavanja  svjetskog dana borbe protiv RA -povećati svijes o rastućem problemu koštano mišićnih bolesti za društvo i porodicu

-ohrabriti pacijente da sudjeluju u svom ličnom zdravlju(edukacija)

-promovisati ekonomsku opravdanost  i prihvatljivost prevencije i liječenja

-povećati razumijevanje o Reumatoidnom artritisu kroz istraživanja  za poboljšanje istraživanja i liječenja

1. Uporno raditi na ranoj dijagnozi Zapaljenskog akutnog reumatizma na nivou PZZ i upućivanju reumatologu

 – Edukacija ljekara PZZ.

 – Edukacija građana za prevenciju, rano prepoznavanje zapaljenski akutni reumatizam,blagovremeno obraćanje izabranom lekaru primarne zdravstvene zaštite.

 2. Razvijati Ambulante za rani artritis.

 – Na nivou referentnih centara razvijati Ambulante za rani artritis, kako bi bolesnici sa uputnom dijagnozom ZAR bili primljeni odmah

 – bez zakazivanja.

3. Formirati registar obolelih ZAR, kao što je u zemljama u okruženju.

 – Podržati reumatologe da intenzivnije rade na Registru ZAR(dobar softver) jer će to

– pojednostaviti proceduru i precizno odvojiti 20% obolelih od RA, PsA i SpA, kojima je neophodna biološka terapija,

 – smanjiti čekanje pacijenata,

 – omogućiti kontinuirano praćenje uspešnosti terapije,

– omogućiti transparentnost uključivanja i isključivanja biološke terapije u Tuzlanskom kantonu.

4. Hitno uključiti druge centre za primjenu biološke terapije u Bosni i Hercegovini

– Građani rubnih dijelova kantona  putuju u Tuzlu za biološku terapiju. Zbog toga odsustvuju sa posla, plaćaju im se putni troškovi i umanjuje kvalitet zivota u vezi sa zdravljem.

 – I drugi KC  su osposobljeni  za primjenu biološke terapije,te je potrebno da se oboljeli uključe i u svojim mjestima organiziraju kako bi oformili udruženja pacijenata, kako bi se u svojim matičnim mjestima boravka borili za svoja prava.

5. Odobriti više srestava za Biološku terapiju u odnosu na 2020.godinu.

-Dokazano je da  u edukaciji ljekara primarne zdravstvene zaštite uz Ministarstvo zdravstva i Udruženje reumatologa da rano otkrivanje i hitno upućivanje reumatologu daje rezultate

 –  Otkriven je veći broj obolelih od Zapaljenskog akutnog reumatizma i upućen reumatolozima.

– Među njima je bilo bolesnika kod kojih standardnim lijekovima koji menjaju tok bolesti, poslije 6 mjeseci nije postignuta remisija ili bar smanjenje aktivnosti bolesti i oni su konzilijarno pregledani i predloženi za biološku terapiju . Zajedno sa onim bolesnicima koji su prije toga prošli istu proceduru i imali komisisko odobrenje za biološku terapiju, a duže boluju od ZAR.

 – To bi bio cilj, jer ni u jednoj hroničnoj bolesti kao kod liječenja ZAR nije tako očigledna korist uloženih srestava u biološku terapiju u odnosu na korist koju bolesnici, njihove porodice i čitava zajednica imaju od liječenja. (sprečavanje invaliditeta, odsustvovanja sa posla, rano penzionisanje, povećanje produktivnosti rada, poboljšanje kvaliteta zivota bolesnika).

6. Edukacija bolesnika od strane reumatologa i Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK“SNAGA“da postanu istinski partneri u liječenju  i rehabilitaciji. Istraživanja su pokazala da su rezultati liječenja kod bolesnika od RA koji su viže znali o svojoj bolesti i želeli da što više postignu tokom liječenja bili mnogo bolji.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*