Priština, Kosovo- Premijer Kosova Albin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom ( Erkin Keçi - Anadolu Agency )

Kosovo: Specijalni predstavnik EU za dijalog Lajčak razgovarao sa Kurtijem

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Na sastanku je bilo riječi o daljem napretku pregovaračkog procesa u Briselu i pripremama za naredne sastanke u okviru dijaloga za punu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kurti je ponovio da Vlada Kosova ostaje privržena opštem okviru pravno obavezujućeg sporazuma, koji donosi punu normalizaciju, jer je zasnovan na međusobnom priznanju.

Tokom sastanka je naglašeno da je juče primljeni Izvještaj Evropske komisije o napretku Kosova, znatno bolji nego prošle godine i da je jedan od najboljih izvještaja u regionu.

Rečeno je da ovaj izvještaj jasno pokazuje posvećenost Vlade Kosova agendi EU i dokazuje dostignuća u mnogim oblastima, koje su napredovale korak više na lestvici napretka.

Razgovarano je i o aktuelnim pitanjima, kao i o neophodnosti sprovođenja energetskog sporazuma, koji na kraju dovodi do plaćanja struje u sjevernom dijelu Kosova.

Miroslav Lajčak je u kratkoj izjavi medijima kazao da je njegova današnja posjeta Kosovu dio redovne komunikacije sa premijerom Albinom Kurtijem i zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem, kao dio dijaloga koji se u Briselu vodi o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak je kazao da je sastanak nastavak razgovora nedavno započetih sa francuskim i njemačkim predstavnicima, te telefonskih razgovora sa državnim sekretarom SAD-a Entonijem Blinkenom. On je kazao da se razgovaralo o narednim koracima u dijalogu, te o aktuelnim pitanjima, kao ssto je proces preregistracije vozila na RKS tablice.

„Jer, kao što znate, rok za to je 31. oktobar. Zbog toga je za mene veoma važno, da i mi i EU i međunarodna zajednica znamo šta je plan da se izbjegne situacija koja bi mogla da eskalira i da to nije nikome u interesu“, dodao je on.

Inače, kosovski premijer Albin Kurti ponovo je u srijedu uputio poziv Srbima sa Kosova da preregistruju svoja vozila sa srpskih na RKS tablice. Kurti je juče odgovarajući na pitanja novinara da li će rok za preregistraciju vozila na RKS tablice biti odložen, odgovorio da je Priština već jednom odložila rok za preregistraciju do 31. oktobra.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomasom Szniogom nakon prijema Izvještaja EK o napretku Kosova u 2022. podsjetio i da je Beograd u Briselu obećao da se nakon sredine januara 2018. više neće niti proizvoditi, niti će biti u saobraćaju tablice sa oznakama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*