Oblast kod Kijeva i jutros gađana dronovima iranske proizvodnje

Oblast ukrajinskog glavnog grada Kijeva pogođena je jutros dronovima kamikazama iranske proizvodnje, a stanovnici su se probudili uz sirene vazdušne uzbune četvrto jutro za redom u seriji ruskih napada širom zemlje koji su počeli u ponedeljak. Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da je gađana oblast oko glavnog grada.

Za sada nije poznato da li ima stradalih. Napadi na Kijev učestali su od ponedjeljka, kada je grad pogođen najmanje četiri puta u žestokim udarima.

U ponedjeljak je poginulo najmanje 19 osoba i ranjeno više od 100 širom zemlje. Kremlj sprovodi odmazdu za napad kojim je prošlog vikenda oštećen Krimski most koji povezuje to poluostrvo sa kopnenim dijelom Rusije. 

U noćašnjem granatiranju južnog grada Mikolajeva uništena je petospratna stambena zgrada dok se borbe nastavljaju duž ukrajinskog južnog fronta. Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Sjekovič rekao je da su samo u jednom udaru uništena dva gornja sprata i da je ostatak zgrade u ruševinama.

Ranojutarnji napadi na ukrajinskom južnom frontu postali su svakodnevni od kada ukrajinske snage sprovode kontraofanzivu da vrate teritoriju koju je Rusija okupirala.

Zapadne vođe ove sedmice obećale su da će poslati još oružja Ukrajini uključujući sisteme za protivvazdušnu odbranu i drugo oruđe i oružje za koje Kijev smatra da je od kritične važnosti da pobijedi ruske okupacione snage.

Ukrajinska vojska saopštila je ove sedmice da je oborila desetine ruskih raketa i dronova shahed-136, tzv. dronova kamikaza, koji igraju sve opasniju ulogu u ratu.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*