Brisel, Belgija - 30. maj 2022: Lideri država članica Evropske unije (EU) sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući rat Rusije i Ukrajine, podršku EU-a Ukrajini, sankcijama Rusiji, pitanju energetike, prehrambenoj sigurnosti i odbrani. U Briselu je danas uz učešće šefova država ili vlada 27 zemalja članica počeo dvodnevni samit lidera EU-a. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prilikom dolaska na samit novinarima je kazala da još nije riješen nesporazum oko šestog paketa sankcija Rusiji. Istakla je da na sastanku ne očekuje dogovor o paketu sankcija. ( Dursun Aydemir - Anadolu Agency )

Bez dogovora lidera EU o ograničenju cijene gasa, najavljen nastavak razmatranja

Lideri Evropske unije (EU) nisu uspjeli postići dogovor o postavljanju gornje granice cijene prirodnog gasa nakon debate koja je završena u ranim jutarnjim satima u petak, ali su odlučili da sprovedu studije da bi utvrdili moguće posljedice utvrđivanja maksimalne cijene.

“Sada imamo veoma dobru i čvrstu mapu puta da nastavimo da radimo na temi cijena energije. Lideri su dali strateške smjernice koje smo željeli za prijedlog koji smo stavili na sto u utorak”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen novinarima na kraju prvog dana samita lidera EU-a u Briselu.

Ograničenje cijene uvoznog prirodnog gasa traži 15 članica EU-a, među kojima su Francuska, Italija, Španija i Belgija, ali Njemačka, Holandija, Danska i druge zemlje ne podržavaju ovu ideju.

Zemlje koje se protive ograničenju cijena smatraju da bi to ugrozilo sigurnost snabdijevanja energijom, posebno u zimskim mjesecima.

“Ministri energetike EU-a će se okupiti 25. oktobra kako bi razgovarali o mjerama i ograničenju cijena”, rekla je Fon der Lejen.

Dodala je da će se na sastanku koji će trajati dva dana intenzivno razgovarati o brojnim temama, među kojima je i zajednička kupovina gasa.

“Lideri su veoma podržali ideju da se dozvoli kompanijama za zajedničku kupovinu da formiraju konzorcijume da bi udružili snage i povećali zajedničku tržišnu snagu za potražnju gasa”, rekla je ona.

Istakla je da su lideri procijenili i evropsku referentnu vrijednost za cijene plina, nazvanu Title Transfer Facility (TTF), navodeći da se tržište mijenja i dolazi sve više tečnog prirodnog gasa (LNG).

“TTF više ne odražava stvarnu tržišnu situaciju i zato će Komisija razviti novi komplementarni indeks koji bi bolje odražavao situaciju cijena LNG-a”, rekla je Fon der Lejen dodajući da će Komisija preduzeti privremene mjere u tom procesu dok se ne razvije indeks cijena LNG-a.

Prema njenim riječima, Komisija će uspostaviti mehanizam za korekciju tržišta da bi ograničila prekomjerna povećanja cijena gasa, a radiće sa ministrima energetike na pripremi zakonskog prijedloga za aktiviranje ovog mehanizma.

“Lideri su razgovarali i o potencijalnom mehanizamu za ograničavanje uticaja visokih cijena gasa na cijenu električne energije”, dodala je Ursula fon der Lejen.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel rekao je da su lideri postigli dogovor o paketu mjera u energetici, što je važan korak.

“Evropska unija će ostati ujedinjena da bi zaštitila svoje građane i preduzeća i preduzela hitne mjere protiv ruske upotrebe energije kao oružja”, navela je Evropska komisija u završnoj deklaraciji koja je djelimično objavljena nakon sastanka.

Dodaje se da su se lideri složili o smanjenju potražnje u cijeloj EU, osiguranju bezbjednosti snabdijevanja, snižavanju cijena energije za domaćinstva i preduzeća i zaštiti integriteta jedinstvenog tržišta.

Od Evropske komisije je zatraženo da završi poslove vezane za zajedničku kupovinu gasa, punjenje rezervoara i ubrzanje pregovora sa pouzdanim partnerima, te da brzo pripremi konkretne prijedloge.

Zatražen je i rad na mogućnostima za ograničenja cijene gasa i uspostavljanju privremenog okvira za ograničavanje cijene gasa u proizvodnji električne energije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*