Sarajevo, BiH - 16. decembar 2021: Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu Ravnogorskog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu. Prvostepeno vijeće Suda BiH danas je izreklo prvostepenu presudu trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Počinje glavni pretres u slučaju Dobrovoljačka protiv Ganića i ostalih

U Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje glavni pretres na suđenju u procesu protiv Ejupa Ganića i još devet osoba u predmetu “Dobrovoljačka”.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku za napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija, 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Suđenje u ovom predmetu do sada je odgađano dva puta.

BHRT/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*