(Video) Projekat POPs: Ekološki ispravno upravljanje postojanim organskim zagađivačima

Projekat Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH ima za cilj smanjivanje rizika po zdravlje ljudi i okoliša, kroz prevenciju nastanka nenamjerno ispuštenih POPs (U-POPs), prelazak na kemikalije koje ne sadrže POPs supstance u industriji i okolinski prihvatljivo uništavanje najmanje 50 tona otpada koji sadrži POPs.

Podsjećamo, s ciljem pružanja podrške eliminaciji i smanjenju ispuštanja postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) u okoliš, države članice Ujedinjenih nacija su 2001. godine potpisale Štokholmsku konvenciju. Bosna i Hercegovina (BiH) je ratificirala ovu Konvenciju 2010. godine, i time preuzela obavezu ispunjavanja njenih zahtjeva, uključujući ograničavanje upotrebe opasnih POPs materija ili supstanci, prelaskom na sigurnije alternative i uklanjanje starih zaliha i opreme koje sadrže ove supstance.

O projektu POPs razgovarali smo sa Almom Mirvić, voditeljicom POPs projekta, UNDP BiH i Sandom Midžić Kurtagić, glavnom konsultanticom na projektnoj komponenti primjena principa zelene hemije u industriji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*