Sedam osoba poginulo, sutra Dan žalosti u Srbiji

Sedam osoba poginulo je kasno sinoć kada se u tragičnoj nesreći srušio vojni helikopter kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, potvrdio je na vanrednoj sjednici Vlade Srbije da je sedam osoba stradalo u padu helikoptera. Vlada je proglasila nedjelju 15. mart za Dan žalosti.

Premijer Vučić rekao je da su u padu helikoptera stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je sinoć u 22 sata i 31 minut, dodao je premijer, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

Vlada je odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocijenio je da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije imala.

“Njihova pogibija je nemerljiv gubitak za nas. Ti piloti su leteli u operacijama spasavanja širom Srbije a letelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uslovima”, naveo je Gašić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije.

On je istakao da je helikopter koji se srušio bio opremljen svim uređajima za misije spašavanja i traganja, za noćno letenje i letenje u posebnim uslovima. Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je formirana komisija koja će utvrditi odgovornost za pad helikoptera. Takođe je navedeno da je meteo sitacija sinoć bila “složena”.

Gradsko vijeće Novog Pazara takođe je proglasilo trodnevnu žalost u tom gradu zbog stradalih u padu helikoptera. Gradonačelnik Meho Mahmutović rekao je da će dani žalosti u Novom Pazaru biti nedjelja, 15. mart, ponedjeljak 16. mart i utorak, 17. mart.

“Otkazujemo sve mužičke, kulturne i sportske manifestacije u gradu. Osim toga, doneli smo odluku da, koliko budemo u mogućnosti, pomognemo porodice svih nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodice pilota”, rekao je Mahmutović nakon vanredne sjednice Gradskog vijeća kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.
(nezavisne/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*