UN: Moskva i Kijev da produže sporazum o izvozu žitarica

Ujedinjene nacije /UN/ zatražile su od potpisnica sporazuma postignutog pod okriljem svjetske organizacije da obnove dogovor i nastave sa izvozom žitarica iz Ukrajine kako bi se doprinijelo globalnoj prehrambenoj sigurnosti.

UN, takođe, traže i puno sprovođenje sporazuma kojim se osigurava da žito i đubrivo iz Rusije dođe do svjetskog tržišta.

“Naglašavamo hitnost produženja sporazuma zbog prehrambene sigurnosti širom svijeta i ublažavanja problema ugroženima zbog rasta troškova života”, rekao je portparol UN Stefan Dužarik. Sporazum ističe narednog mjeseca.

Rusija i Ukrajina potpisale su Inicijativu za izvoz žitarica preko Crnog mora u Turskoj 22. jula, nakon čega je više miliona tona žitarica izvezeno iz Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da Letonija i još nekoliko zemalja blokiraju većinu đubriva koje je Rusija spremna da donira siromašnijim zemljama.

U saopštenju se dodaje da je ovo đubrivo, uglavnom blokirano u skladištima u Letoniji – 80 odsto, Estoniji, Belgiji i Holandiji, čije rukovodstvo ne omogućava da bude poslato kroz Svjetski program za hranu UN.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula paket od dva dokumenta u Istanbulu. Prema prvom, UN su preuzele obavezu za uklanjanje svih zabrana izvoza ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda za svjetsko tržište.

Drugim dokumentom se definiše tok izvoza ukrajinskih žitarica iz luka u Crnom moru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*