Hasečić: Sa trga na kojem su se u Višegradu jučer okupili četnici, ‘92. je krenulo krvoproliće

Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić izjavila je za novinsku agenciju Patria da je ogorčena vlastima u Republici Srpskoj jer su dozvolili postrojavanje četnika jučer u Višegradu, i to na istom mjestu gdje su 1992. godine mnogi Bošnjaci strijeljani.

Više od stotinu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta jučer se postrojilo u centru Višegrada, odnosno na Trgu palih boraca, gdje su položili cvijeće, a zatim se zaputili prema spomeniku četničkog generala Draže Mihajlovića.

Hasečić je osudila okupljanje četnika u Višegradu, jer se radi o organizaciji koja je poznata po masovnim zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima. Tokom Drugog svjetskog rata  odgovorni su za hiljade ubijenih ljudi ,a to su radili na najsvirepiji način: klanjem, paljenjem i drugim monstruoznim metodama.

Četnici su odgovorni za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima i tokom posljednje srpske agresije na BiH.

Tokom Drugog svjetskog rata okrenuli su se i protiv partizana.

– Jučer je sve podsjećalo na ‘92. godinu. I te ‘92. kao i jučer došli su četnici u Višegrad, na isti onaj trg gdje su jučer položili cvijeće, a zatim počeli ubijati Bošnjake. Neke su doveli na trg i ubili ih pred njihovim porodicama. Neke su strpali u autobuse i ubili na drugim mjestima – ispričala je Hasečić, dodajući da su se od četnika jučer u Višegradu uplašili i mnogi Srbi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*