Sjeverna i Južna Koreja ispaljuju projektile jedna drugoj u blizini obala

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje 10 projektila sa svoje istočne i zapadne obale u srijedu ujutro, a jedan je pao u vode južnije nego ikad prije, prema južnokorejskoj vojsci, koja je nedugo nakon toga odgovorila ispaljivanjem projektila preko morske granice.

Broj lansiranja bez presedana potvrđen je nakon ranijih izvještaja o tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene s istočne obale Sjeverne Koreje, što je dovelo do izdavanja rijetkog upozorenja na zračni napad na udaljenom južnokorejskom otoku.

Tipovi ostalih projektila tek trebaju biti potvrđeni. Jedan od ranije potvrđenih projektila pao je manje od 60 km od južne obale, saopćila je vojska Seula.

“Sjevernokorejsko lansiranje projektila vrlo je neobično i neprihvatljivo jer je palo blizu južnokorejskih teritorijalnih voda južno od Sjeverne granične linije [sporne međukorejske pomorske granice] po prvi put” otkako je poluotok podijeljen, Kang Shin-chul , rekao je direktor operacija Združenog stožera južnokorejske vojske (JCS).

Lansiranja su uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio da Sjedinjene Države i Južna Koreja prekinu velike vojne vježbe, rekavši da se takva “vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerirati”.

(federalna.ba/The Guardian/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*