UN: Veliki glečeri, uključujući i one na planini Kilimandžaro i Dolomitima, nestat će do 2050.

Novi izvještaj Agencija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO tvrdi da će trećina glečera sa Svjetske baštine nestati u sljedeća tri desetljeća, bez obzira na scenarij rasta temperature.

Ledeni vrh planine Kilimandžaro jedan je od svjetski poznatih glečera za koje se predviđa da će nestati do 2050. zbog globalnog zagrijavanja, stoji u posljednjem izvještaju UNESCO-a, javlja Sky News.

Agencija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO nadzire oko 18 600 glečera koji se nalaze na listi svjetske baštine.

U novom izvještaju stoji da će trećina tih glečera nestati u sljedeća tri desetljeća, uključujući one na Dolomitima u Italiji i parkovima Yosemite i Yellowstone u SAD-u, bez obzira na scenarij porasta temperature.

UNESCO predviđa da bi oko 50 posto glečera svjetske baštine moglo gotovo u potpunosti nestati do 2100., dok bi neke moglo biti moguće sačuvati zadržavanjem rasta globalne temperature ispod 1,5 stepen Celzijusa.

Glečeri svjetske baštine prema definiciji UNESCO-a čine oko 10 posto ukupne površine glečera na svijetu.

Glavni autor izvještaja Tales Carvalho rekao je da glečeri svjetske baštine gube u prosjeku oko 58 milijardi tona leda svake godine.

Izvještaj je objavljen uoči događaja COP27 u Sharm el Sheikhu u Egiptu, koji je pozdravljen kao prva konferencija UN-a o klimi u Africi u šest godina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*