Von der Leyen: EU i zapadni Balkan će harmonizirati planove za izlazak iz krize

Evropska unija i zapadni Balkan će harmonizirati planove za izlazak iz krize u duhu solidarnosti i uzajamne otpornosti, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

– Pozivamo naše partnere sa zapadnog Balkana da nam se priključe u evropskom pokušaju da imamo zajedničku platformu nabavki. Moramo imati veliku tržišnu moć. To možemo samo ako budemo zajedno – izjavila je Von der Leyen na konferenciji za novinare nakon samita Berlinskog procesa u glavnom gradu Njemačke.

Razvoj zajedničkog tržišta

Rekla je da je jačanje zajedničkog tržišta prekretnica za pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, a s tim u vezi pozdravila je potpisivanje tri sporazuma o mobilnosti koji su na današnjem samitu potpisali lideri šest zemalja regiona.

– To je ključ za razvoj zajedničkog tržišta, naravno, ali je također ključ za integraciju zapadnog Balkana u evropsko jedinstveno tržište – rekla je predsjednica EK.

Von der Leyen je izjavila da je cilj Evropske unije da partneri sa zapadnog Balkana budu što bliže jedni drugima.

– Jedan od pravaca kretanja je proces pristupanja i tu smo zaista postigli veliki napredak. Ponovo smo proširenje stavili na naš dnevni red – rekla je Von der Leyen, istakavši da su zemlje regiona ostvarile veliki napredak na putu ka članstvu u EU-u.

Kako je kazala, naredni cilj je produbiti ekonomske integracije, budući da se evropski kontinent suočava s velikim poteškoćama, ponajprije uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

– Naša ulaganja na zapadnom Balkanu nisu samo važna za poslovno okruženje. To su ulaganja u mir, stabilnost i prosperitet cijele Evrope – rekla je Von der Leyen.

Potpisana tri sporazuma

Šefovi vlada šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su u četvrtak na marginama samita Berlinskog procesa u Berlinu tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Lideri zapadnog Balkana su u Berlinu usvojili i Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji, čime su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

– Mi smo ujedinjeni u ostvarenju klimatske neutralnosti do 2030. i sada, ako gledamo na trenutnu krizu, veoma je važno na sinhronizujemo naše korake – rekla je predsjednica Evropske komisije.

Istakla je neophodno da cijela Evropa zajedničkim djelovanjem diverzifikuje energetske izvore i smanji ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

– Drago mi je što mogu reći da će EK imati paket podrške za energiju za Zapadni Balkan, u iznosu od milijardu eura u grantovima. Prvi dio je 500 miliona eura, kao trenutna finansijska podrška za šest zemalja Zapadnog Balkana, kako bi bili u poziciji kratkoročno da se pomogne ranjivim preduzećima i domaćinstvima. Preostalih 500 miliona eura u grantovima biće posvećeni ulaganjima u energetsku infrastrukturu. To su ulaganja u plin, struju, konektore kako bi imali zajedničku mrežu i povezanost regiona i EU – rekla je Von der Leyen.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*