Francuska dozvolila pristajanje broda s migrantima kojem je Italija zabranila iskrcavanje

Francuska će dozvoliti iskrcavanje migranata koje je humanitarni brod spasio iz Sredozemnog mora prije više od dvije nedjelje, a Italija im je zabranila dolazak, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

Darmanen je izjavio da će Francuska sutra dočekati 230 putnika broda “Oušn vajking” (Ocean Viking) u vojnoj luci u Tulonu i da će putnike prihvatiti Francuska, Njemačka i druge evropske države.

Francuska obalska straža je počela medicinsku evakuaciju migranata sa spasilačkog broda.

“Bit će preduzete sve mjere da se putnicima pruži zdravstvena i medicinska pomoć i da se sprovedu bezbjednosne kontrole”, rekao je Darmanen.

Brod s migrantima, kojim upravlja evropska humanitarna organizacija “SOS Mediteran”, postao je uzrok diplomatskog spora pošto je italijanska premijerka Đorđa Meloni, pod pritiskom drugih evropskih zemalja, dozvolila da druga tri spasilačka broda pristanu u Italiji.

Meloni je tada objavila da je Francuska pristala da prihvati “Oušn vajkinga”, iako francuska vlada nije to zvanično saopštila. Njena najava i uporno odbijanje Italije da dozvole da se migranti iskrcaju u luke sa broda naljutili su francuske zvaničnike.

Darmanen je ocijenio da je stav Italije “neprihvatljiv i neshvatljiv”.

“Francuska će u narednim satima preduzeti mjere da pooštri bezbjednost granice s Italijom i shodno tome prilagoditi bilateralne odnose. Francuska duboko žali što Italija nije prihvatila da se ponaša kao odgovorna evropska država”, rekao je Darmanen.

BHRT/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*