Mreža mjernih stanica za monitoring kvalitete zraka u FBIH uskoro će biti kompletirana

Mreža mjernih stanica za monitoring kvalitete zraka u Federaciji BiH bit će kompletirana postavljanjem mjerne stanica u Mostaru, što se očekuje do proljeća iduće godine.

Potvrdio je to danas Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH na predstavljanju rezultata trogodišnjeg projekta za borbu protiv zagađenja zraka u BiH “IMPAQ”.

On je naglasio da Federalni hidrometeorološki zavod sa ostalim operaterima iz Federacije BiH radi na kompletiranju osnovne mreže stanica čime bi se pokrilo cijelo područje Federacije BiH u zagađenijim i osjetljivijim sredinama.

To će svakako doprinijeti monitoringu kvalitete zraka, što je primarna aktivnost Zavoda.

  • Navedeni projekat nam je tehnički mnogo pomogao. Dobili smo ogromnu količinu znanja s obzirom da nemamo mnogo mogućnosti da dijelimo ta znanja jer nas je malo u našoj zemlji. Također, realizacija projekta omogućila nam je da dobijemo dvije mobilne savremene stanice, kao i laboratorijsku opremu, koju sami ne bismo mogli kupiti – izjavio Omerčić.

Projekt je pokazao da je jedan od najvećih zagađivaća u BiH saobraćaj jer automobili emituju više zagađujućih materija, tri puta više nego što je propisana norma vozila. To govori da je potrebna implementacija euronorme, ali i promjena energenata.

Ekspertica za kvalitet zraka u Švedskoj agenciji za zaštitu okoliša Sarah Brnekow radila je na tehničkim aspektima kvalitete zraka u okviru projekta. Istakla je da je dosta podataka prikupljeno o zraku u BiH navodeći da je kvalitet tih podataka bolji nego što je bio.

  • Na osnovu toga istražili smo izvore zagađenja zraka, te 30 posto zagađenja u Sarajevu otpada na saobraćaj, ostalo su industrija i neka pozadinska zagađenja – dodala je Brnekow.

Jedan od korisnika projekta je i Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske u ime kojeg je Ranka Radić istakla da je zahvaljujući projektu značajno unaprijeđen monitoring kvalitete zraka u Republici Srpskoj, a Zavod je dobio vrijednu opremu.

  • U Banjoj Luci i Trebinju instalirane su dvije stanice za praćenje kvalitete zraka i osnovnih komponenti u zraku. Pored ovoga dobili smo i kompjutersku opremu i server, koji će služiti za mjerenje podataka u realnom vremenu, ali i izvještavanju o kvaliteti zraka – dodala je Radić.

U organizaciji Švedske agencije za zaštitu zraka (SEPA) organizovan je današnji događaj, na kojem su predstavljeni rezultati projekta, te predstojeće inicijative u borbi protiv zagađenja zraka.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*