Stranke sutra predlažu preostala ministarska imena, radni vikend u SDA, HDZ-u i DF-u!

Nakon što su tek pet mjeseci poslije održanih izbora uspjeli dogovoriti raspodjelu pozicija koalicione stranke SDA, HDZ BiH i DF sutra bi trebali izaći sa konačnim prijedlozima imena za ministre u Vijeću ministara i Vladi FBiH, piše novinska agencija Patria.

Iako je većina imena poznata, stranke su najavile  da će u ponedjeljak 16. marta donijeti konačan stav u vezi kandidata.

Tako će bivša gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac biti ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, a Adil Osmanović civilnih poslova. Zamjenik ministra pravde bit će Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija Mirsad Žuga.

Kada je riječ o HDZ-ovim kandidatima za sada je izvjesno da će za ministra finansija biti predložen Vjekoslav Bevanda, a Marina Pendeš, dosadašnja zamjenici ministra odbrane, mogla biti nova ministrica odbrane. Što se tiče zamjeničkih mjesta, nezvanične informaicje kažu da će kandidat za zamjenika ministra vanjskih poslova biti Josip Brkić, a za zamjenika ministra prometa i veza Predrag Kožul.

Savez za promjene RS-a među prvima je objavio imena svojih kandidata za ministre. A, to su Igor Crnadak (PDP) za poziciju ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović (SDS) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Dragan Mektić (SDS) za ministra sigurnosti. Zamjenici ministara su Boris Jerinić (SDS) u Ministarstvu obrane, Predrag Jović (SDS) u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Đorđe Milićević (NDP) u Ministarstvu civilnih poslova.

Slavko Matanović iz DF-a bit će novi ministar prometa i komunikacija, dok će zamjenik ministra odbrane iz DF-a biti Emir Suljagić.

Vlada FBiH

Što se tiče FBiH  za sada je sigurno da je SDA predložila Aljošu Čamparu za ministra unutrašnjih poslova, dok će Edin Ramić biti ministar za raseljena lica i izbjeglice. Šemsudin Dedić je na čelu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA kazao je da su potvrđena imena ministara u Vijeću ministara i Vladi FBiH te pojasnio da za Vladu FBiH nisu izabrani ministar obrta i razvoja, obrazovanja i nauke, te ministar za pitanja boraca i invalida OO rata. Poznato je da će ta tri kandidata  (ministarstvo obrta i razvoja, obrazovanja i nauke, te za pitanja boraca i invalida OO rata kojeg će usaglasiti sa DF-om) biti iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Također izvjesno je da će Dragan Čović, lider HDZ-a za ministricu finansija, a na čije imenovanje odobrenje moraju dati i Željko Komšić i Bakir Izetbegović, će predložiti Jelku Miličević.

DF nije želio govoriti o imenima, jer je Komšić najavio da tokom vikenda želi čuti mišljenja i van Sarajeva.

U svakom slučaju vrijeme curi, a optimistične prognoze kažu da bismo do kraja naredne sedmice mogli imati formiranu i Vladu FBiH i Vijeće ministara. Izbor Vlade važan je i zbog novog budžeta koji treba biti predložen do 31. marta jer tada prestaje važiti odluka o privremenom finansiranju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*