Lagumdžija: Organiziramo pravosudni forum o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija kazao je kako će u narednom periodu biti održan pravosudni forum u organizaciji VSTV-a, Ustavnog suda i Britanske ambasade o zakonitostima dokaza iz “Sky” aplikacije.

U intervjuu za Glas Amerike, Lagumždija je istakao kako je dobro što se otkrilo postojanje aplikacija “Sky” i “Anom” jer se saznalo za propuste u pravosuđu te za određena imena koja su povezana sa razgovorima.

“Posljedično su se dogodila postupanja vezana za nezakonitosti. VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada organiziraju pravosudni forum na kojem će se razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije. U pravosudnoj zajednici i javnosti uveliko se špekuliše da li nalazi iz ove dvije aplikacije, odnosno presretnute komunikacije, mogu biti zakoniti dokazi. Ta odluka će biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno”, istakao je Lagumdžija.

Kazao je i kako se pratila metodologija rada State Departmenta kao i da su SAD veliki prijatelji BiH sa visokim standardima u procjeni stanja u oblasti vladavine prava.

“Na crnoj listi se, za sada, nalaze bivša državna tužiteljica Gordana Tadić i zamjenica glavnog tužioca Diana Kajmaković. I prije američkih sankcija, protiv Kajmaković se vodio disciplinski postupak koji je rezultirao razrješenjem s dužnosti zamjenice tužioca i premještanjem na funkciju tužioca Tužilaštva BiH u odjel za ratne zločine. Protiv nje se vodi još jedan postupak koji nije okončan. Ona je na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca prije 15-ak dana suspendovana, odnosno privremeno udaljena od dužnosti. Očekuje se odluka drugostepene komisije o žalbi i taj postupak će teći dalje”, komentirao je.

Naglasio je kako bi sankcije američke administracije prema nosiocima pravosudnih funkcija, trebale biti signal Uredu disciplinskog tužioca i nadležnim tužilaštvima da “stave na radar” ono što se navodi u obrazloženju tih sankcija prema određenim nosiocima pravosudnih funkcija.

“VSTV bez inicijative disciplinskog tužioca ne može ništa uraditi, a Ured može inicijativu dobiti i od nadležnog tužilaštva”, objasnio je predsjednik VSTV-a.

Lagumdžija smatra i da povjerenje građana u pravosudni sistem nije na visokom nivou što je djelomično opravdano.

Do sada je tokom rada nadležnih organa u skopu predmeta koji su nastali iz dešiforvanja s aplikacije “Sky” uhapšen Admir Arnautović, a advokatu Zlatku Ibrišimoviću te službeniku uprave polcije Ameru Selaku zbog toga što su dovedeni u vezu sa Arnautovićem, određen je jednomjesečni pritvor.

Dešifriranje kriptovane aplikacije dovelo je do brojnih hapšenja, nadležni su najavili da je ovo samo početak te da do kraja godine slijede i nova hapšenja te podizanje optužnica u vjerovatno, jednom od najsloženijih predmeta kojim se bh. pravosuđe ikada bavilo.

U aplikaciji koja je korištena za nezakonite radnje, navodno je pominjano i ime Diane Kajmaković, tužiteljice koju su 26. septembra sankcionisale SAD, a protiv koje se trenutno vodi disciplinski postupak.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara nedavno je kazao kako je “Sky” već dovela do određenih visokih zvaničnika.

Nedavno su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretres državnog zatvora u Vojkovićima po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su pritvorenici u toj ustanovi planirali ubistvo državnog tužioca Dubravka Čampare, brata federalnog ministra unutrašnjih poslova. Radi se o grupi osoba koje se dovode u vezu sa dešifrovanjem “Sky” aplikacije.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*