Godina dana od smrti djevojčice Džene Gadžun, slučaj i dalje nije rasvijetljen

Danas je godina dana od smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je otišla na rutinsku operaciju kapka, ali je usljed komplikacija završila tragično. Njena smrt ni nakon godinu dana nije rasvijetljena, zbog čega je u Sarajevu održana protestna šetnja.

Protestna šetnja počela je u 9.00 časova ispred Vlade Kantona, odakle su se okupljeni građani uputili ka kantonalnom tužilaštvu, gdje je Dženine roditelje, Murisa i Amilu, primila tužiteljka Sabina Sarajlija. 

Do susreta sa kantonalnim ministrom zdravstva Harisom Vranićem nije došlo.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su naveli da su učinili sve u svom djelokrugu rada, odnosno da su svu prikupljenu dokumentaciju o ovom slučaju dostavili nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje. 

“Tu prestaje nadležnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u pogledu preduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem, preminule djevojčice Džene Gadžun. Ministarstvo zdravstva nije niti represivni ti zakonodavni organ”, naveli su iz Ministarstva, te pozvali Tužilaštvo KS da bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo u ovom slučaju i preduzme odgovarajuće zakonske mjere.

Takođe, dodali su da ministar zdravstva KS Haris Vranić poziva roditelje preminule djevojčice na razgovor u prostorije Ministarstva, u terminu koji njima odgovara.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su naveli da je u predmetu vezanom za utvrđivanje smrti djevojčice, provelo vše radnji dokazivanja, među kojima su uviđaj u privatnoj klinici na kojoj je obavljena operacija, te obdukcija tijela djevojčice.

“Na prijedlog Tužilaštva, Sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza, te je pribavljena medicinska i drug relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena određena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju”, saopštili su iz Kantonalnog tužilaštva.

Dodali su da će u zavisnosti od ishoda, donijeti odluku o daljem postupanju, te eventualno provođenju drugih radnji, a sve u cilju donošenja tuzilačke odluke.

BHRT/ RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*