Cikotić: BiH bilježi trend smanjenja broja migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvuje na Ministarskoj konferenciji u Skoplju, posvećenoj upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu.

Sudionici skupa razgovarali su o ključnim izazovima u ovoj oblasti, prvenstveno o zajedničkom odgovoru na krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, te o zaštiti žrtava, povratku migranata i saradnji zemalja zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

Ministar Cikotić je predstavio trenutnu migracijsku situaciju u BiH, naglasivši da nadležne institucije BiH uspješno upravljaju ovim procesom.

Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 2.600 migranata i u posljednje vrijeme bilježi se trend smanjenja broja migranata u BiH.

Osvrnuvši se na situaciju u regionu, Cikotić je istakao da je za efikasnije upravljanje migrantskim tokovima neophodno jačanje regionalne i međunarodne saradnje, pojačan nadzor granice, te saradnja sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom.

Naglasio je potrebu unaprjeđenja komunikacije sa zemljama porijekla i tranzita, kako bi se pomogli i podržali dobrovoljni i prisilni povratci.

U okviru konferencije ministar Cikotić se sastao i sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antoniom Vitorinom.

Tema sastanka je bila buduća saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i IOM-a te nastavak partnerstva u upravljanju migracijama.

Također, održan je sastanak ministra Cikotića sa predstavnicom Zajedničke platforme za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform–JCP) Sanjom Selak-Ostojić o saradnji BiH i JCP, posebno u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porijekla, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*