Zvizdić o imenovanju nove Vlade FBiH i Vijeća ministara

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako očekuje da će sve procedure oko izbora članova Vijeća ministara BiH biti završene u roku te da će Vijeće biti formirano do kraja ožujka.

Što se tiče rada novog sastava Vijeća ministara, Zvizdić ističe kako će Vijeće imati nekoliko prioritetnih pravaca djelovanja.

Prvi od njih je dinamiziranje svih procesa i aktivnosti vezanih za euroatlantske integracije, s obzirom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će biti aktiviran za dva mjeseca. Drugi prioriteti će biti vezani za unutarnju stabilnost, vladavinu prava i jačanje javne uprave, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara, naglasivši kako će ključni prioritet biti vezan za čitav niz socioekonomskih mjera koje će se nakon definiranja izraditi u naredna dva mjeseca.

Ustvrdio je kako je zadovoljan predloženim imenima kandidata HDZ-a BiH/HNS-a za Vijeće ministara te da očekuje uspješnu suradnju s njima.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, predsjednik Vlade Federacije Marinko Čavara naglašava kako očekuje da će mu i ostale stranke – partneri u vlasti tijekom dana dostaviti imena svojih kandidata.

Istaknuo je kako ga posebno raduje što bi sutra trebao imenovati vladu FBiH sukladno Ustavu i Izbornom zakonu BiH, čime će se po njegovim riječima, prekinuti jedna agonija koju su građani FBiH proživljavali, jer su u protekle četiri godine imali neustavnu, nezakonitu i nelegitimnu vlast.

Po njegovim riječima, prioritet nove Vlade FBiH je što žurnije donošenje proračuna, te saniranje posljedica prethodne vlasti i njihovog ponašanja u zadnjih par mjeseci kada su radili suprotno odlukama središnjeg izbornog povjerenstva.

– Prvenstveno trebamo raditi na vraćanju  dostojanstva svakom građaninu BiH, da zna da je zaštićen pred zakonom i da zna da može tražiti svoja prava, te da može vjerovati u bolju budućnost – zaključio je on.

Što se tiče euroatlantskih integracija, član Predsjedništva BiH Dragan Čović očekuje kako će predstavnici parlamentarnih stranka, nakon punog saziva Vijeća ministara i federalne Vlade otići u Bruxeles, gdje će pokazati da žele raditi na putu prema EU, da izjava o opredijeljenosti političkih lidera u BiH o poduzimanju neophodno reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU dobije vrlo jasan i sadržajan program rada iz kojeg će se moći vidjeti “da mi želimo kredibilno aplicirati za EU”.

– Da bi mogli aplicirati za kandidacijski status moramo vrlo jasno odraditi ključne stvari u socijalnom i ekonomskom sektoru, funkcioniranju pravne države, te na svemu onome što smo dotakli u toj izjavi – naglasio je član Predsjedništva BiH.

– Ja samo uvjeren da su nam ponovno otvorena vrata EU i da je sve dalje isključivo do nas, te da poruku deblokade shvatimo kao poruku da nam daju još jednu priliku; pokrenite se i povedite BiH prema europskom putu – dodao je on, ustvrdivši pritom kako se ova vlast opredijelila da promijeni i pokrene BiH i da je na njoj da to i pokaže.

( RTv7//Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*