Demonstranti u Iranu zapalili rodnu kuću osnivača Islamske republike ajatolaha Homeinija

Demonstranti u Iranu zapalili su porodičnu kuću osnivača Islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija dva mjeseca nakon što su pokrenuti masovni protesti protiv režima, prenosi AFP.

Kuća u gradu Homeinu u zapadnoj provinciji Markazi snimljena je u četvrtak uvečer kako gori u plamenu dok grupe demonstranata marširaju pored nje, prema slikama objavljenim na društvenim mrežama, koje je potvrdio AFP.

Navodi se da je Homeini rođen u kući u gradu Homeinu, odakle i potiče njegovo prezime.

Postao je imam koji je bio žestoko kritičan prema šahu Mohamedu Rezi Pahlaviju kojeg su podržavale Sjedinjene Države, otišao u egzil, ali se potom trijumfalno vratio iz Francuske 1979. godine da bi predvodio Islamsku revoluciju.

Homeini je umro 1989. godine, ali je i dalje osoba na koju se najviše ugleda klerikalno vodstvo pod nasljednikom, ajatolahom Alijem Hamneijem.

Kuća je kasnije pretvorena u muzej komemoracije Homeiniju. Zasad još nije poznato kolika je šteta načinjhena na objektu. 

Protesti izazvani smrću Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral, najveći su izazov za iranske lidere još od revolucije 1979. godine.

Protesti su podstaknuti bijesom građana, prvenstveno žena u Iranu, zbog represije nad njima, a jedna od naslikovitijih odlika te represije je obaveza nošena hidžaba za žene koju je nametnuo Homeini.

Ali, sada su se protesti pretvorili u pokret koji poziva na kraj same Islamske republike.

Fotografije i plakati Homeinija povremeno su spaljivani  ili omalovažavani od strane demonstranata, u činovima rušenja tabua protiv ličnosti čija se smrt i dalje svakog juna obilježava danom žalosti.

Federalna.ba/RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*