Erdogan dao naredbu za zračnu operaciju protiv terorista

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izdao je naredbu da se izvede zračna operacija “Kandža-mač” u regijama koje teroristi koriste kao baze na sjeveru Iraku i na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Objavljeni su snimci na kojima se vidi kako Erdogan daje naredbu za zračnu operaciju protiv terorista.

Na snimku se vidi da je turski ministar odbrane Hulusi Akar informisao Erdogana.

Turske vlasti su objavile da je predsjednik Erdogan dao upute za operaciju na osnovu informacija koje je dobio od ministra Akara.

Turska avijacija izvela je zračnu operaciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraku, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo odbrane.

Zračna operacija “Kandža-mač” izvedena je na sjeveru Iraka i na sjeveru Sirije koji se koriste kao baze za napade terorista na Turkiye.

U saopćenju je istaknuto da je operacija izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda (UN).

Operacija je uslijedila nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu kada je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je povrijeđena. Turska vlada je saopćila da je napad izvela teroristička organizacija PKK/YPG.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*