Jubilej “Merhameta” Švedske: Za 30 godina podijelio pomoć u BiH vrijednu 24 miliona KM

“Merhamet” Švedske obilježio je 30 godina rada ove humanitarne organizacije, koja je od svog osnivanja prikupila pomoć za narod Bosne i Hercegovine u iznosu od 24 miliona konvertibilnih maraka (KM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Svečanosti u Geteborgu prisustvovali su i predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Kenan Vrbanjac, direktorica “Merhameta” Njemačke Edina Kadirić, prvi predsjednik i jedan od osnivača “Merhameta” Švedske Osman Ćuprija, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriz ef. Karaman, i brojni drugi gosti…

Predsjednik “Merhameta” Švedske Fehim Halilović je, osvrćući se na tridesetogodišnji rad ove organizacije, kazao da je “Merhamet” Švedske, od svog osnivanja do danas, prikupio pomoć za narod Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 133 miliona švedskih kruna, odnosno više od 24 miliona KM.

“Samo u ovoj godini, koja je bila rekordna, ‘Merhamet’ Švedske je podijelio pomoć veću od 10 miliona švedskih kruna ili nešto više od 1,8 miliona KM. To su novci našeg naroda u Švedskoj, koji je pokazao samilost i solidarnost sa svojim sunarodnicima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Halilović.

Dodao je da je “Merhamet” Švedske za 26 godina, od kada je započela ta aktivnost, obezbijedio više od 6.000 stipendija za djecu u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost tih stipendija iznosila je 19 miliona švedskih kruna ili blizu 3,5 miliona KM.

Prvi predsjednik i jedan od osnivača “Merhameta” Švedske Osman Ćuprija je naglasio da je veoma ponosan na “Merhamet” Švedske i na sve što je učinio tokom svog tridesetogodišnjeg djelovanja.

“Radostan sam što je ‘Merhamet’ u Švedskoj opstao i nakon agresije na našu zemlju i što i danas snažno pomaže naš narod u domovini, jer građani BiH još trebaju našu pomoć”, poručio je Ćuprija.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac čestitao je “Merhametu” Švedske jubilej.

“Zahvaljujem se ‘Merhametu’ Švedske i bh. dijaspori u ovoj zemlji za sve što su učinili za naš narod i za svoju domovinu tokom agresije na BiH, ali i za sva dobra djela koja i danas čine, pomažući građanima naše zemlje kojima je pomoć potrebna. Čast mi je što je ‘Merhamet’ Švedske dio velike ‘Merhametove’ porodice, čija je misija briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva BiH i čuvanje njihovog dostojanstva”, istakao je Vrbanjac.

Na svečanosti u Geteborgu “Merhamet” Švedske je uručio plakete zaslužnim institucijama i organizacijama.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*