Rast cijena doveo i do porasta krađa po trgovinama

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta, pa tako i hrana koja je u listopadu na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”.

  • Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama – kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila.

Djelatnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba. 

Ona pak smatra da tko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Mnoge se krađe i ne prijavljuju 

Obje sugovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

  • Ako netko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju – napominje jedna od njih.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

  • Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela – ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP točnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom siječnja 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima.

Tužiteljstvu HNŽ-a također smo uputili pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*