I jutros barikade na sjeveru Kosova, djeca neće ići u školu do daljnjeg

Srbi koji protestuju na sjeveru Kosovu i dalje drže barikade na putevima, a učenici osnovnih i srednjih škola danas neće imati nastavu.

Preko graničnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može preći ni pješke, javlja RTS. Dijelove sjevera Kosova blokiraju i građani, ali i policija.

Mediji izvještavaju da su se tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak čule rafalne pucnjave u Rudaru, kao i detonacije u Kosovskoj Mitrovici, ali da nema informacija o povrijeđenim osobama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve na Kosovu da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. On je rekao da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglašava da će učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Američka i britanska ambasada u Prištini pozvale su Srbe da hitne uklone barikade.

“Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova. Razumijemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijetnje i zastrašivanja upućenim kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu.

Oni koji su postavili nelegalne blokade puteva treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanje. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku misiji NATO-a na Kosovu (KFOR-u) u naporima da osiguraju bezbjednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije”, navodi se u zajedničkom saopćenju američkih ambasada na Kosovu i u Srbiji, prenosi KoSSev.

Britanci su također pozvali na uklanjanje barikada, izrazili podršku međunarodnim misijama na Kosovu i pozvale strane na hitnu deeskalaciju situacije.

U nedjelju je došlo i do razmjene vatre na Gazivodama između, kako je saopćeno, pripadnika policije i kriminalnih grupa.

Predsjednik Srpske liste na Kosovu Goran Rakić, kao i kompletan vrh Srbije, optužuje kosovskog premijera Albina Kurtija da je kriv za destabilizaciju situaciju na Kosovu dok istovremeno Priština svu krivicu svaljuje na Beograd.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*