mr.sc.dr Dijana Dugonjić: “Dijete koje ide u vrtić, 10 puta godišnje može imati virusnu infekciju!” (VIDEO)

Vodeći uzrok akutnih respiratornih infekcija kod dojenčadi i djece u ovo doba godine je, pored ostalih i respiratorni sincicijski virus koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Čak trinaest država u svijetu je u posljednje vrijeme prijavilo porast slučajeva djece oboljele od ovog virusa, koji nije zaobišao ni područje Tuzlanskog kantona. Očekivati je da će broj oboljele djece sa simptomima respiratornog sincicijskog virusa u narednom periodu biti veći, a virus može izazvati i teške kliničke slike.

Šestero djece je nedavno preminulo u Velikoj Britaniji od infekcije streptokokom A, koja može uzrokovati šarlah, infekcije grla i, u vrlo rijetkim slučajevima, invazivnu bolest. O čemu se radi, I imamo li razloga za zabrinutost, jer ovih dana je I u Beogradu, u dva vrtića proglašena  epidemija šarlaha i streptokoka.

O tome, kao I ostalim aktuelnim zdravstvenim temama, vezanim za djecu, razgovarali smo u ovosedmičnoj emisiji “Rezonanca zdravlja”, sa mr.sc.dr Dijanom Dugonjić, specijalistom pedijatrom, šeficom Dispanzera za predškolsku djecu u tuzlanskom Domu zdravlja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*